Cestná doprava

NDS chce bezpečnosť zamestnancov a motoristov zvýšiť 32 novými radarmi

Zvýšeniu bezpečnosti na diaľniciach a rýchlostných cestách pomôže podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 32 radarov. Diaľničiari ich budú podľa potreby umiestňovať na miesta s obmedzením v doprave.

Radary na monitorovanie rýchlosti vozidiel majú podľa hovorkyne NDS Michaely Michalovej za cieľ zvýšiť bezpečnosť zamestnancov diaľničnej spoločnosti pri ich činnostiach na diaľniciach a rýchlostných cestách a zároveň majú zvýšiť aj bezpečnosť širokej motoristickej verejnosti.

„Pracovníci NDS pôsobia denne priamo v teréne, či už pri štandardnej údržbe alebo pomáhajú pri zabezpečovaní mimoriadnych situácií. Každý ľudský život je nenahraditeľný, preto je našou prioritou zvyšovať bezpečnosť zamestnancov a všetkých motoristov,“ doplnil prevádzkový riaditeľ NDS Branislav Sidor.

Pripomenul, že prednedávnom začala spoločnosť v tejto súvislosti využívať nový bezpečnostný prvok v podobe mobilných výstražných prahov a ďalším z technických opatrení na zvýšenie bezpečnosti sú teda radary na monitorovanie rýchlosti.

NDS predpokladá, že využívanie radarov zníži riziko dopravnej nehody v úseku obmedzenia medzi štandardne označenými vozidlami diaľničnej spoločnosti v statickom stave a pohybujúcimi sa vozidlami bežnej premávky. „Zariadenie zobrazí vodičovi jeho rýchlosť alebo informuje ostatných o rýchlosti prechádzajúcich vozidiel vo vzdialenosti približne 100 metrov pred pracoviskom,“ vysvetlil Sidor. NDS spolu vysúťažila prostredníctvom elektronického trhoviska 32 radarov, každé stredisko bude mať k dispozícii dva kusy. Radary sa začnú využívať od 1. augusta.

Prečítajte si aj

Back to top button