Cestná doprava

Dopravu v Nižnej presmeruje spoločnosť VÁHOSTAV-SK na provizórny most

Spoločnosť VÁHOSTAV-SK, a.s., ktorá rekonštruuje most v Nižnej (okres Tvrdošín), presmeruje v piatok (24.8.) premávku na obchádzkovú trasu cez dočasný most. Pôvodný most uzatvoria a začnú sa práce, súvisiace s odstránením jeho havarijného stavu. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Tomáš Halán.

Doplnil, že VÁHOSTAV-SK v spolupráci s partnerom, firmou Combin, už niekoľko týždňov realizuje rekonštrukciu mosta v Nižnej, ktorý je súčasťou cestného spojenia s Poľskom. „Práce na provizórnom moste realizujeme s mesačným predstihom a v piatok bude počas dňa premávka presmerovaná na obchádzkovú trasu cez dočasný most. Na stavbe bude osadené dopravné značenie spolu s inteligentnými semaformi, ktoré budú riadiť premávku podľa aktuálnej potreby a zahustenia dopravy,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti VÁHOSTAV-SK, a.s., Marián Moravčík.

Podľa schváleného plánu mala byť dočasná obchádzková trasa sprístupnená až na začiatku októbra. „Vďaka odborným skúsenostiam zamestnancov, dodržiavaniu všetkých pracovných postupov i vhodnému počasiu ho budú môcť motoristi využívať skôr. Na dočasnom premostení bude premávka presmerovaná do jedného jazdného pruhu a doprava bude riadená pomocou inteligentnej svetelnej signalizácie,“ vysvetlil Halán.

Cena zákazky je 1,78 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. „Verejný obstarávateľ pritom predpokladal niekoľkonásobne vyššiu cenu. Suma, ktorú konzorcium ponúklo, dosiahlo optimalizovaným technickým riešením oproti navrhovanému riešeniu, využitím vlastných výrobných kapacít oboch spoločností a vhodným využitím lokálnych zdrojov materiálu. Váhostav zrealizuje dielo vlastnými kapacitami špeciálneho mostného strediska a strediska špeciálneho zakladania,“ uviedol hovorca spoločnosti.

„Zároveň sme viazaní podpísanou zmluvou, že stavba bude riadne zrealizovaná a za dielo nesieme ako konzorcium plnú záručnú zodpovednosť. Podľa zmluvy je predpokladaný termín ukončenia rekonštrukcie určený na jún budúceho roku,“ dodal generálny riaditeľ spoločnosti VÁHOSTAV-SK.

Prečítajte si aj

Back to top button