Letecká doprava

FAA do konca tohto roka nepovolí návrat lietadiel Boeing 737 MAX do prevádzky

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) do konca tohto roka nepovolí návrat lietadiel Boeing 737 MAX na oblohu. Vyhlásil to v stredu šéf úradu Steve Dickson. Tieto stroje sú stiahnuté z prevádzky od marca 2019 po dvoch tragických nehodách v priebehu piatich mesiacov.

Dickson v rozhovore pre CNBC pred tým, ako vypovedal pred výborom amerického Kongresu pre dopravu a infraštruktúru, povedal, že existuje takmer tucet úloh, ktoré musia lietadlá splniť, kým sa budú môcť vrátiť do prevádzky. Predstavitelia FAA už začiatkom týždňa informovali, že nepovolia lietadlám návrat na oblohu skôr ako v januári, pričom dodali, že je potrebné urobiť ešte veľa práce. Niektorí analytici sa domnievajú, že Dickson nedá týmto strojom zelenú minimálne do februára.

Akcie spoločnosti Boeing klesli o 2 % po vyhlásení šéfa FAA. Boeing nepovedal, či sa vzdal svojho predchádzajúceho cieľa obnoviť dodávky 737 MAX do konca roku 2019, ale uviedol, že „úzko spolupracuje s FAA a globálnymi regulačnými úradmi na certifikácii“.

Prečítajte si aj

Back to top button