Letecká doprava

Letisko v Bratislave bude koncom apríla z dôvodu rekonštrukcie križovatky dráh uzatvorené

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave bude v období od 21. apríla 2020 do 1. mája 2020 uzatvorené z dôvodu rekonštrukcie križovatky vzletovo-pristávacích dráh 04-22 a 13-31. V tomto období sa na bratislavskom letisku neuskutočnia žiadne lety, o čom boli leteckí dopravcovia vopred informovaní a na dané obdobie lety nepredávajú.

Obe vzletovo-pristávacie dráhy letiska (dráha 04-22 a dráha 13-31) boli vynovené v 80.tych rokoch minulého storočia so životnosťou približne 30 rokov. V súčasnosti si už vyžadujú rekonštrukciu, ktorú letisko postupne vykonáva po etapách už štvrtý rok za sebou. Kým po minulé roky sa rekonštruovala vždy časť jednej z dráh s prevádzkou letov z druhej dráhy, v období od 21. apríla do 1. mája tohto roka sa plánuje rekonštruovať časť dráhy, kde sa obe vzletovo-pristávacie dráhy križujú. Z toho dôvodu bude letisko uzatvorené pre všetky prílety a odlety, v prevádzke ostanú len heliporty a odbavovacia plocha.

„Letecké spoločnosti, ktoré prevádzkujú pravidelné a nepravidelné charterové lety, boli o uvedenej uzávere informované s dostatočným časovým predstihom. Z toho dôvodu neponúkajú počas daných 11 dní z Bratislavy žiadne lety,“ informoval generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

Rekonštrukcia križovatky dráh bude prebiehať v troch etapách. V týždni od 13. do 20. apríla budú prebiehať prípravné práce na vzletovo-pristávacej dráhe 04-22, ktorých súčasťou bude búranie cementovo-betónových dosiek. V tom období bude letisko uzatvárané na 6 hodín v nočných hodinách, čo však pravidelné lety neovplyvní.

Samotná rekonštrukcia križovatky dráh sa začne 21. apríla o 10. hodine a potrvá do 1. mája 2020 do 18. hodiny. Počas uzávery letiska v danom období budú prebiehať na križovatke vzletovo-pristávacích dráh búracie práce, odvoz cementovo-betónového krytu, rezanie dosiek, kladenie nového cementovo-betónového krytu, osádzanie osového osvetlenia či nástrek denného značenia.

V tomto období sa na letisku neuskutočnia žiadne lety, riadna prevádzka na letisku (prílety a odlety) sa začne po 18. hodine, kedy je už napríklad plánovaný odlet do Moskvy dopravcom Pobeda a ďalšie lety. V záverečnej tretej etape koncom mája sa počas nočných zmien ešte dokončia zálievky špár asfaltovou zálievkou, čo však už na pravidelné lety nebude mať vplyv.

Prečítajte si aj

Back to top button