Letecká doprava

Žilinský samosprávny kraj získal 65,52 % Letiskovej spoločnosti Žilina

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) sa stal definitívne majoritným vlastníkom Letiskovej spoločností Žilina (LSZA). Prevod 65,52 % akcií zo štátu na ŽSK uzavreli 24. januára a majetok za viac ako dva milióny eur získal samosprávny kraj za symbolické jedno euro. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Doplnila, že v súvislosti s prevodom akcií zasadalo v utorok (28. 1.) na letisku v Dolnom Hričove mimoriadne valné zhromaždenie. Jeho ústrednou témou bola voľba nových členov predstavenstva a dozornej rady. „Náš cieľ naštartovať rozvoj a letecké činnosti už môžeme začať naplno realizovať. Niektoré rokovania s potenciálnymi partnermi sa už uskutočnili, avšak až týmto valným zhromaždením získalo nové vedenie spoločnosti oficiálny mandát konať,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Novým členom predstavenstva LSZA sa stali nominanti ŽSK Miroslav Hečko a Michal Miškovič, členmi dozornej rady sú Miroslav Kunsch a Miroslav Bartoš. „Odborníkov na leteckú dopravu je na Slovensku veľmi málo. Práve preto sme pri nomináciách stavili na ľudí, ktorí majú s leteckým priemyslom skúsenosti, poznajú jeho problémy a majú reálnu predstavu, čo letisko pre rozvoj potrebuje,“ povedala Jurinová.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR zastupuje v LSZA jeden člen predstavenstva a traja členovia dozornej rady. Na valnom zhromaždení odvolali jedného člena dozornej rady a ministerstvo nateraz miesto neobsadilo, uviedla hovorkyňa ŽSK. „Najdôležitejším plánom nových orgánov je rozlietanie letiska. Biznis plán LSZA chce samosprávny kraj predstaviť na marcovom zasadnutí Zastupiteľstva ŽSK,“ uzavrela Remencová.

Prečítajte si aj

Back to top button