Letecká doprava

Prvý exportný kontrakt pre Mi-38T

Koncom januára oznámila štátna ruská agentúra Rosoboronexport, sprostredkúvajúca dovoz a vývoz vojenskej techniky, že získala prvý kontrakt na export novej vojenskej verzie viacúčelového vrtuľníka Mi-38T – meno objednávateľa však nezverejnila.

Generálny riaditeľ spomenutej agentúry Alexander Michejev povedal na margo kontraktu: „V rekordnom čase bol na svetový trh uvedený nový ruský vrtuľník, ktorý je v svojom segmente skutočne jedinečný. Vrtuľník bol vyvinutý výhradne na báze domácich špičkových technológií.“ Tu treba spomenúť, že požiadavku na použitie domácich technológií vznieslo ruské ministerstvo obrany a jej dôvodom boli medzinárodné sankcie na dovoz špičkových technológií do Ruska.

Vrtuľník Mi-38T sa vyrába v Kazanskom vrtuľníkovom závode a je určený na prepravu až 40 osôb. Do kabíny vrtuľníka možno umiestniť 12 zranených osôb na nosidlách, prípadne 30 sediacich zranených a dvoch členov medicínskeho tímu. Kabínu možno konfigurovať aj na prepravu nákladov do hmotnosti 5 000 kg. Vrtuľník možno využívať aj na pátracie a záchranné misie, pričom pomocou palubného navijaka možno do visiaceho vrtuľníka vytiahnuť osoby či náklad do hmotnosti až 300 kg.

V zadnej časti trupu je hydraulicky ovládaná nakladacia rampa, na pravej strane sú široké posuvné dvere. Na želanie sa vrtuľník dodáva aj v konfigurácii VIP s pohodlnými kreslami, pohovkou, kuchynkou a barovým pultom. Na pohon vrtuľníka Mil Mi-38T slúžia dva turbohriadeľové motory výkonu po 2 090 kW.

Prečítajte si aj

Back to top button