Logistika a skladovanie

Čínsky nový rok vyžaduje veľa plánovania

Každý, kto obchoduje na trhoch Ázie, je v tomto období ponorený do plánovania, ako bude fungovať obchod počas osláv čínskeho nového roku (CNY).

Vtedy sa prakticky všetko podnikanie v Číne, vrátane tovární, uzavrie na jeden až štyri týždne. V roku 2019 sa Čínsky nový rok začne 5. februára. Všetci čínski dodávatelia začnú ukončovať prevádzku jeden až dva týždne pred oslavami. Hromadná výroba sa zastaví dokonca aj pri objednávkach vzoriek oveľa skôr, než mnohí nákupcovia očakávajú. Ľudia v celej Číne obvykle cestujú a navštevujú príbuzných v celej krajine a oslavujú tento sviatok s blízkymi. Asi 80 miliónov čínskych pracovníkov, väčšinou z mestských oblastí pozdĺž čínskeho pobrežia, cestuje späť do svojich rodísk na vidieku.

„Spoločnosť DACHSER Slovakia zabezpečuje prepravu z Číny na Slovensko od roku 2005. Vďaka svojim bohatým skúsenostiam už dokáže potenciálne riziká spojené s logistikou v tomto období predikovať a svojich zákazníkov na ne včas upozorňovať,“ hovorí Marián Miček, Country Manager Air & Sea Logistics DACHSER Slovakia. Je dôležité vedieť, že ide o pohyblivý sviatok, ktorý každý rok pripadá na iný dátum nášho kalendára. Kto si dopravu nenaplánuje v dostatočnom predstihu, musí za ňu zaplatiť vyššiu cenu, alebo svoju dodávku vôbec nemôže uskutočniť.

Zvlášť v čase blížiacich sa sviatkov jari je preto dôležité objednávať tovar z Číny s predstihom a spoľahnúť sa na služby etablovanej logistickej spoločnosti. Skúsený logistický provider dokáže skrátiť čas prepravy z Číny, ktorá bežne trvá 3 až 4 týždne, na štrnásť dní. Spoločnosť DACHSER pracuje s inteligentnými logistickými riešeniami a disponuje na čínskom území 17-timi pobočkami. Zamestnáva takmer 600 ľudí, vďaka čomu dokáže zaistiť zákazníkovi efektívnu a bezpečnú prepravu, či už si vyberie cestu vo vzduchu, na mori alebo po koľajniciach. Ako na základe svojich skúsenosti hovorí Marián Miček: „Rozhodne radím situáciu nepodceňovať, dopad osláv sa totiž premieta na celý prvý kvartál v roku.“ 

Prečítajte si aj

Back to top button