Správy | Aktuality | Témy

Pred štrajkom autodopravcov

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) vyhlásila na dnes výstražný štrajk. Začať sa má o 11:00 v Bratislave, premávku obmedzí aj na Orave.

Samotná UNAS očakáva na štrajku účasť 20 až 30 vozidiel. „Pokiaľ sa nedohodneme, tak potom vyhlásime celoštátny štrajk. Prosíme občanov, aby boli v Bratislave trpezliví a tolerovali nás,“ povedal podpredseda UNAS Stanislav Skala. Podľa jeho slov sa plánujú nákladné vozidlá zoradiť v pravom jazdnom pruhu, na podporu štrajku vyzýva aj vodičov osobných vozidiel.

Dopravcovia sa začnú stretávať o 10:00 na čerpacej stanici Slovnaft na vjazde do hlavného mesta, odtiaľ sa okolo 11:00 presunú na Rožňavskú ulicu, magistrát hlavného mesta očakáva, že sa presunú na úsek medzi Turbínovou a Tomášikovou ulicou.

„Na včerajšom rokovaní so zástupcami zhromaždenia sme dohodli, že prevádzka verejnej osobnej dopravy nebude obmedzená. Podľa informácií z Krajského dopravného inšpektorátu je možné, že v ľavom jazdnom pruhu bude zamedzený vjazd ostatných vozidiel (okrem MHD),“ povedal hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla.

Situáciu monitoruje aj policajné riaditeľstvo. „Autodopravcovia sa majú zhromaždiť na diaľničnom obchvate na úrovni Zlatých pieskov, odkiaľ sa presunú po Ivanskej ceste a Galvaniho ulici na Rožňavskú ulicu. Tam dôjde k zablokovaniu dopravy od križovatky Rožňavskej s Turbínovou ulicou po križovatku Rožňavskej s Tomášikovou ulicou. Prejazd uvedeným úsekom bude umožnený iba prostriedkom mestskej hromadnej dopravy,“ uvádza sa v jeho stanovisku.

Na možné komplikácie upozornil cestujúcich aj Dopravný podnik Bratislava (DPB). „Dopravné komplikácie očakávame počas protestu na linkách prechádzajúcich Rožňavskou ulicou, pričom najväčší problém v prípade zablokovania prejazdu vozidiel budú mať trolejbusové linky, ktoré nemožno odkloniť, iba skrátiť,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Pripojí sa aj Orava
K štrajku Únie autodopravcov Slovenska sa pripojilo aj Združenie oravských dopravcov. Z tohto dôvodu polícia upozorňuje motoristov na obmedzenie v premávke na trase Trstená (štátna hranica) – Tvrdošín – Nižná – Podbiel – Krivá – Dlhá nad Oravou – Sedliacka Dubová – Oravský Podzámok – Hruštín – Babín – Lokca. „Na bezpečnosť a plynulosť premávky bude po celej trase dohliadať zvýšený počet policajných hliadok. V prípade potreby budú policajti premávku riadiť a usmerňovať,“ upozornila polícia.

Prečo sa štrajkuje
Dopravcom už dochádza trpezlivosť s podmienkami, v ktorých musia na Slovensku pôsobiť. Vládu žiadajú o okamžité kroky na jej zlepšenie. UNAS žiada zníženie cestnej dane o 50 % a pozastavenie elektronického mýta, ktorého neefektívnosť nedávno potvrdila kontorla NKÚ. Komplexne sme sa tejto téme venovali TU.

Minister štrajku nerozumie
Minister dopravy Árpád Érsék z Mosta-Híd tvrdí, že s dopravcami pravidelne rokujú a štrajku nerozumie. ,,Nerozumiem tomu, prečo sa dopravcovia rozhodujú pre takýto krajný prostriedok presadzovania svojich požiadaviek. Pravidelne sa s nimi stretávame a rokujeme. Zástupcov autodopravcov jednoznačne ubezpečujem, že sme ich partnerom tam, kde máme kompetencie niečo zmeniť,“ hovorí. Podmienky pre dopravcov však jeho slová nepotvrdzujú.

Problematiku zle nastaveného mýtneho systému odsunul minister až na novú vládu. „Čo sa týka nového mýtneho systému, chcem, aby nová vláda, ktorá bude rozhodovať o tejto téme, našla všetko potrebné ba prijatie kompetentného rozhodnutia. Od NDS požadujem prípravu transparentnej verejnej súťaže na nový mýtny systém. Intenzívne pracujeme na príprave súťažných podkladov a na základe odporúčania Úradu pre verejné obstarávanie sme odštartovali predbežné trhové konzultácie,“ povedal Érsek.

Šéf NKÚ Karol Mitrík upozornil, že štát by mal na zistenia NKÚ reagovať čo najskôr, existuje totiž riziko, že sa uplatní opcia na predĺženie nevýhodnej zmluvy so SkyToll-om. Tá platí do roku 2022, opcia ju však môže predĺžiť o ďalších 5 rokov. Opcia sa podľa platnej zmluvy môže uplatniť najneskôr rok vopred.

 

Prečítajte si aj

Back to top button