Správy | Aktuality | Témy

Štrajk autodpravcov ovplyvňuje dopravu po celom Slovensku

Niekoľko nákladných automobilov a dva autobusy zablokovali zo všetkých smerov v piatok okolo 11.00 h hlavnú križovatku v Považskej Bystrici. Považskobystrickí autodopravcovia sa tak pripojili ku štrajku autodopravcov.

Ako informovala koordinátorka štrajku Monika Kolkusová, dopravcovia trvajú na znížení cestnej dane o 50 percent a pozastavení výberu mýta. „Chceme blokovať hlavnú križovatku zo všetkých smerov, budeme púšťať iba záchranné zložky. Križovatku budeme blokovať minimálne pol dňa, najmä v dopravnej špičke,“ povedala Kolkusová s tým, že na blokáde sa podieľa sedem až desať nákladných automobilov a dva autobusy.

Košice: Štrajk ovplyvňuje aj verejnú dopravu
Piatkový štrajk autodopravcov ovplyvňuje aj verejnú dopravu. Autobusy prímestskej dopravy na linkách Košice – Seňa nepremávajú a zmeny hlásia aj v košickej mestskej hromadnej doprave (MHD). „Obmedzenia budú pravdepodobne až do ukončenia štrajku, približne do 20.00 h, a týkajú sa najmä obcí Seňa, Kechnec, Milhosť, Tornyosnémeti a Hidasnémeti. Cestujúci na autobusovej stanici v Košiciach sú o obmedzení informovaní aj zvukovým hlásením,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) na sociálnej sieti pripomína, že z dôvodu štrajku autodopravcov je uzatvorená križovatka v mestskej časti Košice-Šaca. „V úseku dôjde k zdržaniu liniek 26 a 52, pričom linka 26 bude odklonená cez Učňovskú ulicu,“ uvádza.

Ružomberok: Križovatku na hlavnom ťahu zablokovali
Polícia upozorňuje vodičov, že v Ružomberku bude v piatok do 20.00 h úplne uzavretá križovatka ciest 1/18 a 1/59 pri celulózovo-papierenskom podniku. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

„Žiadame vodičov nákladných motorových vozidiel, aby sa Ružomberku z tohto dôvodu vyhli, alebo využili v smere Banská Bystrica – Ružomberok – Košice prejazd cez horský priechod Čertovica (v smere Banská Bystrica – Liptovský Mikuláš). A v smere Banská Bystrica – Ružomberok – Martin využili priechod cez Harmanec,“ uviedol Moravčík.

Doplnil, že vodiči osobných motorových vozidiel môžu v smere Žilina – Ružomberok – Poprad využiť prejazd po ceste III. triedy cez obce Likavka -Lisková – Liptovská Teplá – Bešeňová. „V smere Banská Bystrica – Ružomberok – Poprad môžu využiť prejazd po ceste III. triedy cez obce Ludrová – Štiavnica. V smere Banská Bystrica – Ružomberok – Dolný Kubín môžu využiť prejazd po mestských komunikáciách mesta Ružomberok,“ dodal krajský policajný hovorca.

V Žiline blokuje hlavný ťah na Martin dvadsiatka vozidiel
Autodopravcovia zablokovali v piatok dopoludnia aj hlavný ťah zo Žiliny do Martina za svetelnou križovatkou na Košickej ulici. Zablokovanú cestu I/18 obíde osobná a autobusová doprava po obchádzkovej trase po ulici Pri celulózke.

Podľa Milana Kohúta, ktorý je jedným z účastníkov žilinského protestu autodopravcov, zablokovali cestu približne 20 vozidlami. „Pred desiatimi rokmi nás oklamali tým, že znížili daň z palív, a vydržalo to asi tak rok. O rok bola taká istá cena nafty ako pred štrajkom. Teraz sa už len tak ľahko nedáme. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia počas dňa. Keď sme štrajkovali pred desiatimi rokmi, vtedajšia vládnuca garnitúra nám sľubovala, že o päť rokov bude diaľnica až na východ. A choďte sa pozrieť do Višňového, ako to tam vyzerá,“ povedal Kohút.

„Zostávame tu, uvidíme dokedy. Možno aj do pondelka. Doprava funguje tak, že kamióny nepúšťame. Osobné autá, sanitky a nadrozmerný náklad z Prešova pustíme. Ale kamióny nie. Nech to vidia aj dopravcovia, ktorí sa nezapojili,“ dodal Kohút.

Polícia upozorňuje vodičov, že v Žiline bude v piatok do 20.00 h úplne uzavretá cesta I/18 na Košickej ulici v obidvoch smeroch za križovatkou s Ulicou sv. Cyrila a Metoda (zjazdná rampa z Ulice sv. Cyrila a Metoda zo sídliska Vlčince v smere na Martin). 

„Miesto odporúčame osobnej doprave a autobusom obchádzať po ceste III/2084 – ulica Pri celulózke. Zároveň žiadame vodičov motorových vozidiel, aby sa vyhli mestu Žilina z dôvodu blokovania dopravy autodopravcami a využili iné alternatívne dopravné trasy,“ doplnil Moravčík.

Prečítajte si aj

Back to top button