Správy | Aktuality | Témy

Premiér Pellegrini zaútočil na štrajkujúcich autodopravcov

K prebiehajúcemu štrajku autodopravcov sa v piatok večer vyjadril aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Za štrajkom vidí politiku a vydieranie.

„Rokovací stôl u ministra financií je otvorený. Čaká na to, aby sa za múrmi ministerstva viedla odborná diskusia. Ale nikto si nemôže postaviť svoje podmienky, z ktorých nemieni cúvnuť. Nikto nemôže bohapusto vydierať štát len preto, že sa mu nepozdávajú daňové sadzby, ktoré musí platiť za motorové vozidlá,“ povedal na tlačovej konferencii Pellegrini.

Nešťastné vyjadrenia premiéra
Svoje nepochopenie pre štrajkujúcich autodopravcov dal premiér najavo aj tým, keď povedal, že si z občanov Slovenska robia rukojemníkov len pre svoje záujmy. „Naďalej obťažujú slovenských občanov. Obťažujú tých, ktorí sa potrebujú dostať domov. Robia si z občanov Slovenska rukojemníkov len pre svoje úzke ciele a záujmy,“ povedal Pellegrini.

„Ak som to správne pochopil, ČESMAD je ochotný rokovať a pristúpiť na niektoré riešenia, ktoré vláda ponúka. Naopak, táto druhá skupina ľudí, ktorí reprezentujú jeden výsek prepravcov, si chce z toho robiť viac politiku ako riešiť skutočné problémy,“ dodal.

Od pondelka hrozí generálny štrajk
Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) naďalej trvá na svojich požiadavkách, teda znížení cestnej dane o 50 % a pozastavení výberu mýta až do výberu jeho nového prevádzkovateľa. „Keď sa do 15:00 nevyjadria, tak po 15:00 v pondelok vyhlásime generálny štrajk,“ povedal podpredseda UNAS Stanislav Skala. Od soboty vyhlásilo štrajkovú pohotovosť aj združenie dopravcov ČESMAD, ktoré na sobotu 11.1. zvolalo do Banskej Bystrice celoslovenské stretnutie autodopravcov, na ktorom chce zjednotiť požiadavky a dohodnúť ďalší postup.

ČESMAD pozval na stretnutie aj UNAS
ČESMAD pozval na stretnutie aj zástupcov UNAS. „Sme veľmi radi, že pod vplyvom pretrvávajúcich protestov sa konečne aj ČESMAD začína zaujímať o dlhotrvajúce problémy autodopravcov. Z dôvodu prebiehajúceho štrajku a zasadania štrajkového koordinačného výboru v tom istom čase v Bratislave, sa zástupcovia UNAS nezúčastnia sobotňajšieho (11. 1.) stretnutia v Banskej Bystrici,“ uviedla v reakcii na pozvanie Česmadu Únia autodopravcov Slovenska.

„Pevne veríme, a zároveň žiadame predstaviteľov Česmadu, aby na rokovaní predniesli a aktívne obhajovali aj naše požiadavky, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta až do prehodnotenia pre štát nevýhodných zmluvných podmienok podľa správy Najvyššieho kontrolného úradu SR. Sú to požiadavky, ktoré pomôžu všetkým autodopravcom na Slovensku,“ doplnila UNAS.

Prečítajte si aj

Back to top button