Správy | Aktuality | Témy

Dopravcovia dostali od rezortu financií dve ponuky

Po rokovaní Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) a združenia dopravcov ČESAMD Slovakia predložilo ministerstvo financií SR autodopravcom dve ponuky možných zliav zo sadzieb dane z motorových vozidiel. Prvá by stála štátny rozpočet 20,4 mil. eur, druhá počíta s výpadkom na úrovni 29,9 milióna eur.

Kamenický považuje návrhy za transparentnejšie
Minister financií Ladislav Kamenický si myslí, že predložené návrhy sú jednoduchšie a transparentnejšie vo výpočte dane z motorových vozidiel. „Je to ponuka, v ktorej sme vychádzali aj z toho, že chceme, aby výpočet dane z motorových vozidiel bol oveľa jednoduchší, transparentnejší. Aj autá najstaršieho dáta budú mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu,“ povedal Kamenický. „Pri najnovších vozidlách, kde doteraz bola možná maximálna zľava vo výške 25 %, sme sa vo vyššom variante dostali až na úroveň bonusu vo výške 50 %,“ dodal minister.

Ako píše portál webnoviny.sk, ak v súčasnosti platia dopravcovia za nový ťahač 817 eur, po novom by to bolo 467 eur. V prípade návesu by sa platba znížila z 858 eur na 491 eur. Za súpravu by dopravcovia namiesto 1 436 eur platili 958 eur.
„Takúto ponuku dopravcovia už dlhé roky nevideli. Myslím si, že ponuka je veľmi kvalitná, nadštandardná. Ak by sa dopravcovia dostali do štádia, že ideme úplne zmeniť celý systém, akákoľvek významná zmena by si vyžadovala prepočet,“ povedal Kamenický.

Príliš štedrá zľava pre staré vozidlá
Návrh až príliš zvýhodňuje staršie vozidlá, vrátane tých, ktoré už presiahli vek 13 rokov. Zásadne sa odlišujú od predošlého návrhu. „Nielen pre sumu, ale aj z dôvodu, že sa poskytuje výrazná zľava aj pre staršie a nekonečne staré vozidlá, viac ako trinásťročné, je to zaujímavé,“ okomentoval ponuku rezortu prezident združenia ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič. Ministerstvo pôvodne navrhovalo zníženie dane z motorových vozidiel pre nákladné vozidlá v priemere o 12,5 %.

Jančovič povedal, že na rokovaní 11. januára sa priklonili k požiadavke UNAS, ktorá žiada znížiť daň z motorových vozidiel o 50 %. „Dnes táto ponuka je na stole, my ju vnímame ako prijateľnú. Otvorená ostáva skôr otázka samotného mechanizmu, preto očakávame, že by sme možno v najbližších dňoch ešte doladili mechanizmus v poskytovaní zliav,“ dodal Jančovič.

UNAS Ponuku nateraz neprijal
UNAS ponuku ministerstva financií zatiaľ neprijíma, bude o nej rozhodovať valné zhromaždenie organizácie. „Uvidíme, ako sa dohodneme s ČESMAD-om,“ povedal podpredseda UNAS Stanislav Skala. Vyššiu navrhovanú zľavu v objeme necelých 30 miliónov eur však považuje za nedostatočnú. „Potrebujeme zakryť staršie vozidlá, ktoré jazdia po Slovensku,“ uviedol zástupca UNAS s tým, že najmodernejšie vozidlá jazdia v zahraničí. „Zatiaľ zostávame v štrajkovej pohotovosti. Všetko závisí od pána ministra, koľko mu vláda uvoľní peňazí,“ vyhlásil Skala.

Prečítajte si aj

Back to top button