Motorizmus

Spoločnosť Gestamp slávnostne otvorila nový závod na Slovensku

Medzinárodná spoločnosť Gestamp, ktorá sa špecializuje na dizajn, vývoj a precíznu výrobu kovových komponentov pre automobilový priemysel, dnes slávnostne otvorila nový závod v Nitre, ktorý sa špecializuje na výrobu dielov z hliníka.

Do novej prevádzky investovala spoločnosť Gestamp takmer 130 miliónov eur. Prevádzka v Nitre bude dodávať komponenty pre spoločnosť Jaguar Land Rover, ktorá prednedávnom otvorila svoj závod na Slovensku. Špecificky, produkcia závodu Gestamp Nitra je zameraná na model Discovery, ktorý sa tu v súčasnosti vyrába. Gestamp bude taktiež vyrábať diely pre model New Defender, ktorého začiatok výroby je plánovaný na rok 2019.

Závod vyrába niekoľko vonkajších vizuálnych dielov a štrukturálnych častí karosérie hlavne z hliníka, materiálu, na ktorý sa spolu s oceľou Gestamp vysoko špecializuje. Závod s takmer 200 zamestnancami a najnovšími technologickými štandardami má v rámci Slovenska strategickú polohu.
Závod, ktorý sa špecializuje na výrobu dielov z hliníka

K vybaveniu závodu patria aj dve tandemové servolisovacie linky, ktoré budú vyrábať až 70 % komponentov z hliníka. Spoločnosť Gestamp tak napĺňa svoju stratégiu stať sa multimateriálovým strategickým dodávateľom pre svojich zákazníkov. Komponenty, ktoré sa vyrábajú v Nitre, majú pomáhať znižovať hmotnosť automobilov, zvyšovať ich bezpečnosť, to všetko v súlade s cieľmi globálnej stratégie Gestampu.

Nový závod Gestampu na Slovensku sa tak pripája k závodu spoločnosti vo Veľkom Mederi (okres Dunajská Streda), kde Skupina Gestamp vyrába mechanizmy prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Edscha.

Slovensko je veľmi dynamickou krajinou v oblasti automobilového priemyslu a má najvyšší pomer produkcie áut na obyvateľa. Automobilový priemysel je hlavnou priemyselnou činnosťou v krajine.

„Naša spoločnosť zákazníkov sprevádza vždy tam, kde nás potrebujú. Presne tak sa stalo aj v tomto prípade, keď sme prišli na Slovensko, aby sme odborne poslúžili spoločnosti Jaguar Land Rover prostredníctvom najvyšších štandardov v závode, ktorý má byť slovenskou lisovňou pre nášho zákazníka,“ zdôrazňuje Francisco J. Riberas, výkonný predseda predstavenstva spoločnosti Gestamp.

Francisco J. Riberas tiež zdôraznil, že Gestamp „využije všetko svoje rokmi nakumulované know-how v oblasti technológií a materiálov, aby znížil hmotnosť vozidiel a zvýšil ich bezpečnosť. V tomto prípade poskytneme hliníkové riešenia Jaguar Land Roveru. Hliník spolu s oceľou sú materiály, v ktorých si Gestamp udržuje popredné miesto.“

O spoločnosti Gestamp
Gestamp je globálna nadnárodná spoločnosť, ktorá sa špecializuje na dizajn, vývoj a precíznu výrobu kovových komponentov pre špičkových výrobcov automobilov. Vyvíja produkty s inovatívnym dizajnom určených na výrobu ľahších a bezpečnejších vozidiel, ktoré ponúkajú lepšiu spotrebu energie a znížený vplyv na životné prostredie. Jej produkty sa využívajú v rámci karosérií, podvozkov a mechanizmov.

Spoločnosť pôsobí v 22 krajinách so 110 výrobnými závodmi a 2 závodmi v štádiu výstavby a s 13 výskumnými a vývojovými centrami. Celosvetovo zamestnáva vyše 43-tisíc ľudí. V roku 2018 mala spoločnosť Gestamp obrat 8,548 miliardy EUR. Spoločnosť Gestamp je kótovaná na španielskej burze cenných papierov pod označením GEST.

Prečítajte si aj

Back to top button