Železničná doprava

Do Žilinského kraja pribudnú vďaka príspevku 134,5 milióna eur vlakové súpravy

Do Žilinského kraja pribudne v rokoch 2019 – 2021 vďaka projektu z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) 25 nových komfortných vlakových súprav pre regionálnu dopravu.

Európska komisia (EK) schválila na tento projekt príspevok vo výške 134,5 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDaV) SR Karolína Ducká.

„Nové vlaky, ktoré v posledných rokoch pribúdajú do slovenských regiónov, sú pre cestujúcich ďalším z argumentov, prečo nechať auto doma a cestovať do práce či do školy verejnou dopravou. Je to správna cesta a som veľmi rád, že EK nám pomáha na ceste k ekologickejšej doprave,“ povedal minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd).

V rokoch 2010 – 2015 vďaka fondom Európskej únie (EÚ) pribudlo do slovenských regiónov 100 nových a zmodernizovaných regionálnych vlakov. „V novom programovom období sú zatiaľ naplánované dva projekty obnovy vlakov – 25 elektrických vlakov pre Žilinský región a 21 dieselových vlakov, ktoré budú premávať v okolí Zvolena a Banskej Bystrice,“ doplnila Ducká.

Ďalšou dobrou správou z oblasti železníc je podľa nej zazmluvnenie veľkého projektu modernizácie železničnej trate medzi Púchovom a Považskou Teplou. „Ministerstvo dopravy schválilo žiadosť o nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 350 miliónov eur a zaslalo tento železničný projekt na schválenie do Bruselu. Zazmluvnenie projektu v praxi znamená, že odteraz už bude možné refundovať stavebné práce z eurofondov, kým doteraz boli preplácané zo štátneho rozpočtu,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva dopravy.

„Zazmluvnenie v prioritnej osi 1 (modernizácia železníc a nákup vlakov) narástlo po zazmluvnení projektu Púchov – Považská Teplá na 77 percent. Ďalších viac ako 330 miliónov eur je pripravených na rozvoj železničnej dopravy v prioritnej osi 5 (mimo siete hlavných európskych koridorov). Celkovo je v OPII zazmluvnená už polovica alokácie (1,985 miliardy eur),“ dodala Ducká.

Prečítajte si aj

Back to top button