Železničná doprava

Na trati Zvolen – Šahy opäť po 15 rokoch premávajú vlaky

Po 15 rokoch sa na trať medzi Zvolenom a Šahami vracia osobná vlaková doprava. Prevádzka sa začína v stredu 2. januára, pri čom v oboch smeroch tam bude denne premávať celkom 22 vlakov.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká, ponuka je zatiaľ nastavená najmä na pracovné dni. Ak ale verejnosť prejaví dostatočný záujem o železničné spoje, ministerstvo dopravy chce ponuku rozšíriť aj na víkendy. Celkovo bude premávať 11 osobných vlakov v úseku Zvolen – Šahy a opačne, štyri vlaky v úseku Dudince – Šahy a sedem vlakov v úseku Krupina – Zvolen.
      
„Som veľmi spokojný, že sa nám tento zámer podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Ľudia majú teraz možnosť využívať železničnú dopravu, ktorá tu dlhé roky chýbala. Vnímam to ako nový impulz pre celý región a zlepšenie kvality života jeho obyvateľov,“ uviedol pri tejto príležitosti minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).
      
Rozloženie vlakov je zamerané na nosné sídla regiónu, teda Krupinu, Zvolen, Dudince, Šahy a Hontianske Nemce, ktoré majú najväčší potenciál z pohľadu mobility cestujúcich. Prioritne budú tieto vlaky zabezpečovať dopravu do a zo školy a práce. Zároveň budú mať prípoje v Šahách na smer Čata a vo Zvolene najmä na diaľkové spoje smer Bratislava a Košice. Vlaky nebudú zastavovať na zastávkach Bzovská Lehôtka, Devičie a Slatina, čím sa umožní rýchlejšie cestovanie.
      
Osobná doprava na 74 kilometrov dlhej trati Zvolen – Šahy bola zastavená v roku 2003. Dôvodom bol nízky záujem cestujúcich. Trať bola ale udržiavaná pre potreby nákladnej dopravy.

Prečítajte si aj

Back to top button