Správy | Aktuality | Témy

Štrajk zamestnancov Škody nebude, odbory sa dohodli s vedením

Štrajk zamestnancov Škody nebude, odborári sa s vedením českej automobilky dohodli na zvýšení platov.

Tarifné mzdy približne 25.000 zamestnancov automobilky vzrastú so spätnou platnosťou od 1. apríla o 12 %. Pracovníci navyše dostanú jednorazovú platbu vo výške v prepočte okolo 2600 eur. Nová tarifná dohoda platí do konca marca 2019. Dohodli sa na tom odborári s vedením automobilky.
 
Netradične prudké zvýšenie platov je odrazom aktuálnej situácie v českej ekonomike a konkurenčného prostredia, uviedol predseda predstavenstva Škoda Auto Bernhard Maier. V Česku je v súčasnosti prakticky plná zamestnanosť. Miera nezamestnanosti v Česku klesla v marci na 3,5 % z 3,7 % vo februári.
 
Dohoda v poslednej minúte odvrátila hroziaci štrajk. Odborári sa rozhodne postavili proti rozšíreniu pracovného týždňa v kmeňovom závode v Mladej Boleslavi a presadili svoje požiadavky. Priemerný plat tarifného zamestnanca Škody vlani dosiahol okolo 1700 eur.
 
Škoda v roku 2017 vyrobila rekordných viac než 1,2 milióna vozidiel. Najpredávanejším modelom automobilky bola Octavia. Škoda má v Česku okrem kmeňového závodu aj ďalšie dva montážne závody a pre miestne trhy tiež vyrába v Rusku a Číne.

Prečítajte si aj

Back to top button