Správy | Aktuality | Témy

Mesto Žilina modernizuje vozový park nákupom 16 autobusov URBANWAY na hybridný pohon

Mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. potvrdzujú dôležitosť starostlivosti o životné prostredie a pokračujú ďalšou etapou v obnove vozového parku nákupom 16 nízkopodlažných autobusov IVECO BUS URBANWAY s hybridným pohonom.

Spoločnosť Corex spol. s r.o., oficiálny díler značky IVECO BUS na Slovensku, zvíťazila vo verejnej súťaži Dopravného podniku mesta Žilina na dodávku nových hybridných autobusov. Na základe uzatvorenej zmluvy dodala 16 plne nízkopodlažných dvojnápravových autobusov Urbanway Hybrid s dĺžkou 12 metrov. Slávnostné odovzdanie nových autobusov sa uskutočnilo 15. júna v Žiline na námestí Andreja Hlinku za prítomnosti primátora mesta Žilina Igora Choma, riaditeľa DPMŽ Jána Barienčíka a Jána Kimle, obchodného riaditeľa pre trhy strednej a východnej Európy IVECO BUS.
 
V Žiline bude na linky MHD nasadených 16 nových autobusov s hybridným pohonom. Ich nákup je spolufinancovaný Európskou úniou v rámci projektu Integrovaného regionálneho operačného programu. Realizátorom projektu Modernizácia vozového parku nákupom autobusov MHD v Žiline je Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o.,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma. Ako doplnil, projekt plne podporuje mesto Žilina, pretože výrazne prispeje k zvýšeniu kvality a úrovne cestovania mestskou hromadnou dopravou v Žiline.
 
Cieľom projektu je zvýšenie atraktívnosti a konkurencieschopnosti MHD v Žiline zlepšením kvality autoparku autobusovej dopravy. Je súčasťou kompletnej obnovy autoparku MHD, ktorú po etapách realizuje Mesto Žilina a Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o. Ján Kimla, obchodný riaditeľ IVECO BUS pre trhy strednej a východnej Európy, vyhlásil: „Táto dodávka IVECO BUS pre mestskú hromadnú dopravu v Žiline dokazuje našu schopnosť plniť požiadavky miest na znižovanie znečistenia ovzdušia, ktoré sa stáva hlavnou témou mestských správnych orgánov na celom svete. Sme veľmi radi, že naše autobusy sú súčasťou projektu modernizácie v Žiline.“
 
Autobusy Urbanway Hybrid spotrebujú až o 30 % menej paliva ako konvenčné autobusy. V porovnaní s dieselovými autobusmi majú o 33 % nižšie emisie CO2 a o 40 % nižšie emisie oxidu dusíka (NOx). To znamená o 25 ton menej CO2 za rok u štandardného autobusu a o 37 ton menej v prípade kĺbového autobusu, čo je viac ako dvojnásobná hmotnosť jedného nenaloženého vozidla.
 
Hybridné autobusy Urbanway kombinujú elektrický pohon so spaľovacím motorom normy
Euro 6 a sadou lítium-iónových akumulátorov najnovšej generácie. Inteligentný systém riadenia spotreby optimalizuje pri jazde spotrebu paliva a množstvo emisií, pričom prebytočná energia vznikajúca pri brzdení je vďaka rekuperácii ukladaná a znova využitá. K výhodám týchto autobusov patrí režim „Arrive & Go“, ktorý umožňuje v blízkosti autobusových zastávok prejsť do 100 % elektrickej prevádzky. Zároveň dočasne vyradí z funkcie generátor, čím eliminuje vibrácie a znižuje úroveň hluku o viac ako 50 %. Výsledkom je úplne tichá prevádzka bez emisií pri príchode a odchode z autobusovej zastávky.
 
Hybridná technológia IVECO BUS sa mimoriadne osvedčila. Práve toto ekologické riešenie zvolili pre svoju mestskú hromadnú dopravu mesta ako Madrid, Astana, Miláno či Paríž, čo stavia značku IVECO BUS na európskom trhu autobusov s alternatívnym pohonom na prvé miesto.
 
Autobusy Urbanway sú prvými vozidlami IVECO BUS s prelomovou technológiou HI-SCR Euro VI, ktorá nepoužíva recirkuláciu výfukových plynov a zároveň znižuje spotrebu paliva. Tento mestský nízkopodlažný autobus je vybavený novými motormi IVECO Tector 7 a Cursor 9 a úplne novo koncipovanou konštrukciou, ktorá sa môže pochváliť skvelou odolnosťou a nižšou hmotnosťou.

Prečítajte si aj

Back to top button