Správy | Aktuality | Témy

Pri kúpe jazdeného auta by si záujemca mal overiť viaceré veci

Vizuálna kontrola, autodiagnostika vozidla, aj overenie počtu najazdených kilometrov sú súčasťou preverenia auta pri jeho kúpe.

„V bazári či na internete si kúpite ojazdené auto v dobrom stave a za výhodnú cenu. Až neskôr zistíte, že to, čo sa javilo ako výhodná kúpa, až také výhodné nebolo. Stáčané kilometre, zamlčané poškodenia, neoriginálne náhradné diely či dokonca odcudzené vozidlo. Aj s takýmito nepríjemnosťami sa stretli viacerí motoristi, ktorí si kupovali auto na vlastnú päsť,“ uviedla Jaroslava Zemanová z odboru likvidácie poistných udalostí motorových vozidiel Allianz – SP. 
 
Podľa nej záujemca o kúpu by si na obhliadku mal zobrať odborníka, napríklad niekoho zo servisu, ktorý presne vie, čo si treba všímať. Pri obhliadke by sa nemalo zabudnúť na interiér vozidla, opotrebovanie sedadla vodiča, prípadné zmeny okolo čalúnení dverí, stav hlavice riadiacej páky, opotrebovanie pedálov. Avšak dôležitá je aj obhliadka exteriéru, najmä opotrebovanie svetiel, čelného skla, stav brzdových kotúčov, lak prednej kapoty a blatníkov, celkový vzhľad karosérie aj čistota motorového priestoru.
 
Ak boli niektoré lakované diely opravované či vymenené, to, že nejde o pôvodný diel zistí kontrola na mieste, resp. meranie vrstvenia laku špeciálnym hrúbkomerom. Kupujúci by sa mal informovať o histórii vozidla, t.j. o bezškodovom priebehu vozidla a či bolo dovezené zo zahraničia alebo kupované na Slovensku.
 
„Pri kúpe vozidla nezabudnite na kontrolu stavu kilometrov na tachometri (odometri). Ak ojazdené vozidlo bolo dovezené zo zahraničia a zároveň má najazdených viac ako 6000 kilometrov, pri uzatváraní povinného zmluvného poistenia (PZP) treba automaticky predložiť certifikát z kontroly originality,“ radí Zemanová. 
 
Od januára 2017 funguje register poistných udalostí, kde si môžu členské poisťovne Slovenskej asociácie poisťovni (SLASPO) overovať informácie o poistných udalostiach. Register obsahuje údaje o škodách a poistných udalostiach, meno poškodeného, adresu, dátum a číslo poistnej udalosti a tiež evidenčné a VIN čísla vozidiel. Po novom môžu do registra pribúdať aj údaje o poisťovni, ktorá danú škodu riešila, aj údaje o výške vyplateného poistného plnenia. 
 
„Register tak pomáha poisťovniam overovať pravdivosť a úplnosť údajov o vzniknutých poistných udalostiach a predchádzať tak neoprávnenému vyplateniu poistného plnenia,“ uzatvára Zemanová.

Prečítajte si aj

Back to top button