Správy | Aktuality | Témy

ŠKODA: Ako pripraviť vaše auto na zimu

Zima a prvý sneh dokáže každoročne zaskočiť nielen cestárov, ale aj samotných vodičov.

Používanie zimných pneumatík je na Slovensku povinné až keď je na vozovke súvislá snehová vrstva, ale pozor – napríklad v susednom Rakúsku a Česku je povinnosť prezutia do zimných pneumatík od 1. novembra a bez ohľadu na počasie. Odborníci zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko majú zopár odporúčaní, ako prichystať auto na zimu. Stopercentne funkčné brzdy, čistá karoséria bez zľadovatenej prikrývky, nemrznúca kvapalina v ostrekovačoch a hlavne vhodné pneumatiky. To sú jedny zo základných vecí, na ktoré treba pamätať.

S prezúvaním auta nečakajte na prvý sneh
Používanie zimných pneumatík je na Slovensku povinné, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza – toľko hovorí zákon. Rozhodne nečakajte na prvý sneh či kalamitu. Pritom praktickou „meteo pomôckou“ môže byť priemerná denná teplota: ak sa pohybuje na úrovni sedem stupňov nad nulou, automobil prezujte. Odporúčaná hĺbka dezénu zimných pneumatík je minimálne 4 mm. Tú pohodlne a jednoducho odmeriate vďaka šikovnej škrabke na ľad a sneh, ktorú nájdete aj na ŠKODA e-shope. O experimentoch jazdenia na snehu s letnými pneumatikami ani neuvažujte, vozidlo má v takom prípade nielen viacnásobne dlhšiu brzdnú dráhu, ale stáva sa neovládateľné.

Čo s letnými pneumatikami
Pneumatiky môžete skladovať v pivnici, ale rozhodne nie opreté o radiátor alebo pohádzané krížom-krážom cez seba. Chlad pneumatikám neškodí, takže sa nemusíte báť ich poškodenia pneumatík v pivnici. Pokiaľ máte pneumatiky na diskoch, uložte ich na seba do stĺpca. Nič ďalšie na ne neukladajte, aby ste ich nepostláčali. Ideálne je obmieňať poradie pneumatík a otáčať ich z jednej na druhú stranu v mesačných cykloch. Pneumatiky na diskoch môžete aj zavesiť, pričom ich uchytíte za disk. Voľné pneumatiky skladujte v stoji a každé štyri týždne pretáčajte. Lenka Lendacká zo SKODA AUTO Slovensko radí: „Najjednoduchší spôsob uskladnenia pneumatík je využiť služby autoservisu. Máte istotu kvalitného uskladnenia pneumatík a o nič sa nemusíte starať. A ušetríte aj miesto v pivnici.“

Zasnežené auto na cestu nepatrí
Keď nájdete svoje auto pokryté vrstvou snehu alebo námrazou, určite si nájdite čas na ich dôkladné odstránenie z karosérie skôr, než sadnete za volant. Sneh alebo aj kúsky ľadu môžu na ceste ohroziť ostatných vodičov a spôsobiť nehodu. V prípade nehody s nesprávne očisteným autom si môžete vyrobiť problémy tak s políciou, ako aj poisťovňou. V zime majte po ruke vždy metličku na sneh a odolnú škrabku na ľad. V aktuálnych modeloch áut značky ŠKODA je škrabka šikovne umiestnená vo viečku palivovej nádrže. Lenka Lendacká zo SKODA AUTO Slovensko dodáva: “Odporúčame tiež včas zabezpečiť nemrznúcu zmes do ostrekovačov a pravidelne kontrolovať jej množstvo. Čelné sklo treba mať vždy čisté a s dobrou viditeľnosťou.“

Jazdite plynulo a brzdite s rozumom
Brzdy musia byť v stopercentnom stave. „Ak chcú mať motoristi stopercentnú istotu, že ich brzdy sú funkčné a spoľahlivé, odporúčam využiť služby autorizovaného servisu, ktorý ich vodičom komplexne skontroluje,“ hovorí Lenka Lendacká. V zime sa vyhýbajte prudkému brzdeniu a vysokým rýchlostiam, resp. „odpichovaniu sa“ dupnutím na plynový pedál. Dážď, sneh či ľad výrazne predlžuje brzdnú dráhu a prináša hrozbu straty kontroly nad ovládaním auta. Zrýchľujte plynulo, dodržiavajte väčšiu vzdialenosť medzi autami a pri brzdení nerobte trhavé pohyby volantom, ktoré by mohli mať za následok šmyk. Ak idete na hory, rozhodne si pribaľte snehové reťaze.

Výhody so službou ŠKODA Pneugarancia
„Ani vysoko kvalitné pneumatiky nie sú nezničiteľné a odolné voči defektom. Pre takéto situácie je vhodný program ŠKODA Pneugarancia,“ vysvetľuje Lenka Lendacká, zo spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko. Hrany obrubníkov alebo výtlky skryté pod snehom – nič z toho vás nezaskočí. Náklady spojené s výmenou pneumatiky vám vykryje program ŠKODA Pneugarancia. Okrem toho, ak ste sa rozhodli kúpiť si niektorý z nových automobilov ŠKODA FABIA, OCTAVIA alebo RAPID vo výbave EXTRA, tak máte príležitosť získať zimné komplety kolies úplne bezplatne.

Ponuku šikovného ŠKODA príslušenstva nielen pre zimné obdobie hľadajte v značkovom ŠKODA e-shope. 

Prečítajte si aj

Back to top button