Správy | Aktuality | Témy

Novým predsedom dozornej rady Audi sa stal šéf VW Matthias Müller

Nemecká automobilka Audi rozhodla, že novým predsedom dozornej rady bude súčasný výkonný riaditeľ Volkswagenu Matthias Müller.

Zároveň vymenovala aj nového šéfa pre výskum a vývoj. K výmene na postoch došlo v reakcii na škandál Volkswagenu spojený s emisnými testami. Informovala o tom agentúra Reuters.
 
Müller nahradí Martina Winterkorna, ktorý z funkcie šéfa dozornej rady Audi, dcérskej firmy VW, odstúpil v polovici novembra. Už v septembri rezignoval na post výkonného riaditeľa Volkswagenu, keď reagoval na vypuknutie emisného škandálu v USA. Koncom septembra ho na najvyššom poste vo VW nahradil práve Müller.
 
Dozorná rada Audi okrem toho vymenovala za nového šéfa oddelenia výskumu a vývoja Stefana Knirscha, šéfa vývoja motorov. Knirsch nahradí Ulricha Hackenberga, ktorého dozorná rada suspendovala spolu s ďalšími dvomi šéfmi vývoja a výskumu vo Volkswagen Group v septembri práve v dôsledku emisného škandálu.
 
Audi pred dvomi týždňami priznala, že jej autá s 3-litrovým dieselovým motorom V6 mali nainštalovaný softvér, ktorý umožňoval zavádzanie pri emisných testoch. Podľa podpredsedu dozornej rady Bertholda Hubera „vo vyšetrovaní sa podarilo dosiahnuť pokrok, čo je dobrý signál“. Dieselový motor V6 bol vyvinutý a vyrába sa v nemeckom závode Audi v meste Neckarsulm, pričom bol namontovaný zhruba do 85.000 prémiových modelov značiek VW, Audi a Porsche.
 
Najnovšie priznanie Audi, ktoré sa na zisku VW podieľa zhruba 40 %, zvýšilo tlak na výkonného riaditeľa Ruperta Stadlera. Ten na čele Audi stoji deväť rokov. Zástupcovia firmy uviedli, že automobilka pracuje na čo najrýchlejšom vyriešení celej kauzy a na prijatí opatrení, aby sa takáto situácia už neopakovala.

Prečítajte si aj

Back to top button