Správy | Aktuality | Témy

Česko zvažuje žalobu proti nemeckému mýtu

Úsilie Nemecka spoplatniť svoje diaľnice je podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku neférové voči občanom ostatných krajín Európskej únie.

Sobotka tak reagoval na to, že nemecká vláda dnes schválila zavedenie mýtneho na diaľniciach. V skutočnosti by ho však platili len cudzinci, nie nemeckí vodiči. Sobotka preto zadá ministrovi dopravy Danovi Ťokovi úlohu, aby vypracoval analýzu nového nemeckého zákona.
 
„Ak sa potvrdí, že pre Českú republiku to bude mať negatívne diskriminačné dôsledky, vláda zváži pripojenie k pripravovanej žalobe Rakúska na postup Nemecka,“ povedal Sobotka.
 
Problémom je, že nemeckí vodiči platbu za diaľničnú známku dostanú späť v plnej výške, a to vďaka tomu, že im štát o rovnakú čiastku odpočíta cestnú daň. Majitelia tých najekologickejších áut na opatrení dokonca zarobia, pretože sa im cestná daň zníži ešte viac.
 
Susedné krajiny preto návrh považujú za diskriminačný. Najväčším kritikom je rakúsky minister Jörg Leichtfried. Podľa neho chce Berlín zaviesť mýto, ktoré „sa netýka Nemcov, platiť by museli len občania ostatných krajín Európskej únie“. Ak sa potvrdí podozrenie, že je voči cudzincom diskriminačný, dajú ho na európsky súd. Hovorkyňa rakúskeho ministerstva dopravy Sophie Lamplová pre Hospodářské noviny potvrdila, že Rakúsko v prípade diskriminácie žalobu určite podá. To isté už skôr oznámili Holandsko, Belgicko alebo Luxembursko.
 
Český minister dopravy Dan Ťok minulý týždeň povedal, že Česko sa ku kritikom Nemecká pridá, ak bude jeho zákon skutočne diskriminačný. Nemcov ale kritizuje omnoho opatrnejšie než jeho rakúsky kolega. „Mne sa do tej koalície proti Nemecku príliš nechce,“ povedal pre HN. V prípade, že sa diskriminácia potvrdí a žaloba bude mať podporu jasnej väčšiny susedov Nemecka, sa ale Praha podľa neho k žalobe najskôr pridá.

Prečítajte si aj

Back to top button