Správy | Aktuality | Témy

Spojené štáty plánujú podať žalobu na Fiat Chrysler za nadmerné emisie

Americké ministerstvo spravodlivosti plánuje podať na automobilku Fiat Chrysler Automobiles (FCA) civilnú žalobu za nadmerné emisie jej dieselových vozidiel.

Takýto krok plánuje urobiť už tento týždeň, a to v prípade, že v tejto veci nedôjde k dohode. Uviedli to pre agentúru Reuters dva zdroje oboznámené so situáciou.
 
Americká agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) ešte v januári obvinila FCA, že využívala nelegálny softvér, ktorý počas bežnej prevádzky umožňuje produkovať vyššie emisie oxidov dusíka. Problém sa týkal približne 104.000 športovo-úžitkových vozidiel a pickupov predávaných v USA od roku 2014. Prípadná pokuta by podľa EPA mohla maximálne dosiahnuť 4,6 miliardy USD (4,14 miliardy eur). FCA však obvinenia odmietla a oznámila, že americké zákony neporušuje.
 
V súčasnosti EPA a Kalifornská rada pre čistotu ovzdušia rokujú s automobilkou o emisiách, ako aj o tom, či povolia predaj nových dieselových modelov FCA. Podľa automobilky by preto bola žaloba v tejto chvíli „kontraproduktívna“ a ak by k tomu došlo, „bude sa tvrdo brániť, najmä voči obvineniam, že zámerne inštalovala do vozidiel softvér, ktorý umožňuje obchádzať emisné normy v USA“.

Prečítajte si aj

Back to top button