Motorizmus

Vynovení Ford Transit Custom a Tourneo Custom

Ford sa v rokoch 2015 a 2016 stal európskym lídrom na trhu úžitkových vozidiel, a svoju pozíciu potvrdil aj v roku 2017.

Svedčí to o kvalite a efektivite jeho úžitkových vozidiel, no značka neponecháva budúci vývoj na náhodu a kontinuálne pracuje na inováciách, ktoré majú zabezpečiť rovnaké obchodné úspechy aj v budúcnosti.
 
Najnovšie sa zmien dočkali populárne modeli Transit Custom a Tourneo Custom. Transit Custom (menší súrodenec modelu Transit) sa dočkal vylepšení v dvoch etapách. V roku 2016 to boli inovovaný motor Ford EcoBlue a 6-rýchlostná automatická prevodovka SelectShift, no a tento rok prichádza dizajnová zmena, ktorá prináša až 2 200 nových súčastí v exteriéri aj interiéri.
 
Viac ako krásny vzhľad
Dizajnová zmena v tomto prípade ale neznamená iba pútavejší výzor, zmenený vzhľad prináša aj množstvo praktických riešení. Transit Custom si zachoval a prehĺbil svoj moderný zovňajšok.
 
Prednej maske dominujú tri mriežky s logom, no najviditeľnejšou zmenou pri pohľade na predok vozidla je denné LED svietenie, ktoré vyzerá naozaj štýlovo. Nové dizajnové riešenie majú aj hmlové svetlomety, spätné zrkadlá, deflektory zadných kolies aj samotné kolesá. Zmenil sa aj mechanizmus vedenia bočných posuvných dverí, ktorí sa zasunul dovnútra a vozidlo tak pôsobí kompaktnejšie.
 
Citeľná prestavba sa odohrala aj vo vnútri. Už doteraz veľký vnútorný priestor sa ešte rozšíril. Horizontálne prvky zdôrazňujú šírku kabíny. Dostupné budú aj čoraz populárnejšie veľké obrazovky pripomínajúce tablet. Zdôrazňujú ergonómiu a funkčnosť interiéru a displeje najnovšej generácie ho výborne dopĺňajú.
 
K množstvu už existujúcich odkladacích priestorov ako sú držiaky na poháre na oboch stranách, veľký držiak na fľašu vľavo pod volantom či veľký odkladací priestor na strane spolujazdca (2 x 4,8-litrové otvorené a 7,4-litrové uzavreté priehradky), pribudli 3,8-litrový otvorený odkladací priestor nad volantom aj nad stredovým displejom (4,9 litra) a priehradka na malé predmety vedľa riadiacej páky. Nové odolné materiály sú navrhnuté tak, aby vydržali najťažšie pracovné podmienky. Boli testované doteraz najprísnejšou metódou Martindale, ktorá testuje odolnosť textílií.
 
Celá flotila asistentov
V novom Transite Custom nechýba technológia SYNC 3 ani množstvo asistenčných systémov (adaptívny tempomat, systém varovania pred vybočením z jazdného pruhu či stabilizácia vozidla pri bočnom vetre). Cez osem palcový dotykový displej infotainmentu ovládate navigáciu, audio aj pripojiteľnosť zariadení. Počúva a vykonáva aj jednoduché hlasové príkazy a je kompatibilný s Androidom aj Apple CarPlay.
 
Úplnou novinkou v segmente úžitkových vozidiel je inteligentný limiter, ktorý pomocou kamery číta dopravné značky a automaticky prispôsobuje maximálnu rýchlosť vozidla maximálnej povolenej rýchlosti na dopravnej značke. Jeho hlavným cieľom je ochrániť vodičské oprávnenie šoféra.
 
Bezpečnosť posádky zvyšuje systém pre sledovanie mŕtvych uhlov (Blind Spot Information System – BLIS), avšak vďaka systému detekcie chodcov, ktorý vďaka senzorom zaznamenáva chodcov pred vozidlom (a „vidí“ ich aj v noci) sú chránení aj ďalší účastníci cestnej premávky.
 
Nový Transit Custom ponúkne širokú škálu verzií: van, van s dvojkabínou, Kombi a KombiVan, krátku či dlhú verziu, nízku aj vysokú strechu a balíky výbavy Base, Trend, Limited a Sport.
 

Aj Tourneo Custom
Model Tourneo Custom, štýlový prepravca osôb, sa dočkal zmien rovnako ako jeho kolega Transit Custom. Motory EcoBlue aj asistenčné systémy, ktoré sme práve spomínali sú pre Tourneo Custom rovnaké. Keďže ale ide o prepravcu cestujúcich, prichádzajú zmeny týkajúce sa práve ich a ich pohodlného cestovania.
 
Tourneo Custom prináša doteraz najluxusnejšie a najpohodlnejšie prostredie pre pasažierov. Zadné dva rady sa dajú flexibilne upravovať a dokážu ponúknuť šesť samostatných sedadiel (vrátane dvoch vpredu). Ponúkajú tzv. konferenčné sedenie, kedy sú sedadlá otočené oproti sebe a cestujúci tak môžu plnohodnotne konverzovať.
 
Sedadlá sú ešte ergonomickejšie, nová pena a pozmenená geometria poskytujú pohodlie ako v limuzíne. Vývojoví inžinieri sa zamerali aj na zníženie hluku. Klimatizácia v priestore pre pasažierov funguje efektívnejšie, navyše majú cestujúci k dispozícii až 6 USB vstupov a audio systém s 10 reproduktormi. Pre najnáročnejších zákazníkov ponúkne Ford možnosť objednať si Tourneo Custom vo výbave Titanium X, pre aktívnych ľudí zase výbavu Sport.
 
Ford systematicky pracuje na vylepšovaní svojich úžitkových vozidiel a premyslená stratégia sa odrazila aj na modeloch Transit Custom a Tourneo Custom. Výroba nových modelov sa začne koncom roka 2017 a prvé kusy dorazia k európskym zákazníkom v prvom štvrťroku 2018.
 
Ford myslí aj na budúcnosť
Ford už dnes poskytuje svojim úžitkovým vozidlám motormi EcoBlue vysokú efektivitu a nízku spotrebu paliva, ktorá sa navyše dá ešte doplniť verziou ECOnetic, ktorá okrem posilnenia úspor produkuje iba148 g/km CO2.
 
Ford však myslí aj na budúcnosť a pracuje na Transite Custom Plug-in Hybrid (PHEV). Ten bude ťažiť z revolučného jednolitrového benzínového motora EcoBoost či technológií Ford Telematics a GeoFencing.
 
Dojazd na elektrinu bude predstavovať až 50 km a samozrejmosťou určite bude aj rýchle dobíjanie, vďaka čomu sa vozidlo s potenciálom nulových emisií stane ideálnou voľbou pre náročné mestské prostredie. Predstaviť sa má v roku 2019.
 

Prečítajte si aj

Back to top button