Motorizmus

Slnko vychádza. Príbeh vzniku študentského automobilu SUNROQ

Zoznámte sa s automobilom ŠKODA SUNROQ. Skvelo vyzerajúci kabriolet je zhmotnením snov mladej generácie a dielom študentov učilišťa ŠKODA AUTO.

Začali v októbri 2017. A v júni 2018 uzrel svetlo mladoboleslavských školských dielní nový študentský automobil ŠKODA SUNROQ s mimoriadnym potenciálom zaplniť medzeru na trhu. Žiacky projekt Azubi Car už piaty rok umožňuje škodováckym študentom hodiť za hlavu konvencie a v spolupráci s profesionálmi vytvoriť unikátny koncept nového automobilu a priviesť na svet úplne nový model vozidiel ŠKODA.
 
V tohtoročnom tíme sa stretlo 23 študentov rôznych odborov podnikového učilišťa ŠKODA AUTO v Mladej Boleslavi. Pri práci na novej štúdii sa ujali rolí konštruktérov, interiérových a exteriérových návrhárov, mechanikov alebo aj marketingových odborníkov.
 
Po ruke im po celý čas boli profesionáli, s ktorými mohli jednotlivé fázy prediskutovať a nechať si odobriť ich realizovateľnosť. „Počiatočná fáza, ktorá zahŕňala konzultáciu so škodováckymi odborníkmi, nebola úplne jednoduchá, ale veľa prínosná. A čo sme sa naučili zo všetkého najviac? Určite obstojne argumentovať, čo sa nám v budúcnosti isto zíde,“ komentujú vývoj svojho vozidla študenti.
 
Ako základ pri vývoji nového automobilu každý rok slúži žiakom jeden zo sériových modelov ŠKODA. Základom pre ten tohtoročný sa stala ŠKODA KAROQ. A z obľúbeného SUV sa zrodil automobil v úprave kabrio.
Študentský tím šikovne skombinoval pozitíva oboch kategórií a ku koncepcii SUV pridal svoje poňatie zábavy. Cieľovou skupinou sú mladí ľudia, ktorí môžu auto naložiť napríklad surfovými doskami a zároveň si na ceste za zážitkami užívať vietor vo vlasoch a slnko nad hlavou. Možno práve preto z návrhov fanúšikov na Facebooku ako najlepšie meno študenti vybrali SUNROQ.
 
 
SUNROQ krátko pred premiérou
Výber mena pre nový študentský automobil bol totiž oproti iným ročníkom pojatý netradične. Okrem názvov, s ktorými prišli sami študenti, bola navyše usporiadaná súťaž fanúšikov značky na facebookovom profile ŠKODA. Z veľkého množstva návrhov potom autori vozidla vybrali práve SUNROQ, pretože najlepšie vystihuje jeho podstatu – kabriolet, kam svieti slnko a je ideálnym spoločníkom na letné prázdninové cestovanie.
 
Dynamický šmrncovný dizajn športového vozidla dáva jasne najavo, že SUNROQ nebol stvorený pre obyčajné jazdenie na nákupy. Táto slnečná jazda má byť svižná a zábavná, bez toho, aby ste práve išli najnovšou diaľnicou. Vďaka SUV prvkom tento model zvládne aj ľahší terén. Dĺžka, šírka i rázvor modelu SUNROQ sú spoločné s automobilom KAROQ. Zostal tiež výkonný štvorvalcový motor 1.5 TSI. Podstatnou zmenou je úplne prepracovaná karoséria. Po odstránení strechy sa mladí konštruktéri pustili do úpravy dverí, prepracovali aj dizajn stĺpikov A a B.
 
Zadná časť vozidla už nemala šancu vôbec – kompletne sa zmenila a ŠKODA SUNROQ sa chváli novými piatymi dverami. Pozornosti tímu neunikol žiadny detail. Do posledného je dotiahnuté osvetlenie – SUNROQ má podsvietené kľučky, smerovky sú vybavené špecifickými detailmi. A keby ste náhodou zabudli, na akom aute vlastne jazdíte, stačí mrknúť na vozovku.
 
V tme sa na ňu totiž z predných i zadných nárazníkov premieta logo ŠKODA. SUNROQ je nielen o dizajne. Vďaka motoru prevzatému z modelu KAROQ zrýchli na 100 km/h za 8,6 sekundy a dosiahne rýchlosť až 195 km/h. Každý rok stojí tím študentov pred obrovskou výzvou prekonať minulý koncept. Tohtoročný automobil Azubi to s prehľadom dokázal.
 
Každý rok to vyzeralo, že nastupujúce tímy už nemajú šancu vytasiť sa s konceptom, ktorý by sa vyrovnal tým predchádzajúcim. Tohtoročný ročník Azubi Car však priniesol ďalší model, ktorý vytrel zrak doteraz zaužívaným konvenciám. „Veľkou inšpiráciou pre nás bol jeden z predchádzajúcich modelov ŠKODA ATERO, ktorý predstavili naši predchodcovia v roku 2016. Našou hlavnou ambíciou bolo postaviť športový automobil, ktorý mladých ľudí na prvý pohľad doslova uchváti. To sa nám, myslíme, dosť podarilo,“ zhodujú sa študenti.
 

Prečítajte si aj

Back to top button