Motorizmus

Kia Motors Slovakia vybuduje na Slovensku nový závod na výrobu motorov

• Výška investície dosiahne viac ako 100 miliónov eur
• Nový projekt prinesie viac ako 270 priamych pracovných miest
• Hlavné stavebné práce nového závodu začnú v mesiaci apríl

Celková výška investície vrátane výrobných technológií dosiahne viac ako 100 miliónov eur a žilinskému regiónu prinesie viac ako 270 priamych pracovných miest. Kapacita novej prevádzky bude 150 000 motorov ročne. Vyrobené motory budú určené na export do Českej republiky, kde ich sesterská automobilka Hyundai bude montovať do vozidiel Kia Venga, Hyundai i30 a ďalšieho plánovaného modelu. Nová výrobná hala, s výstavbou ktorej sa začne už v apríli tohto roku, sa bude nachádzať v blízkosti prvého závodu na výrobu motorov.   

 
„Som veľmi rád, že sa nám podarilo získať pre spoločnosť Kia Motors Slovakia ďalšiu investíciu v objeme viac ako 100 miliónov eur do výstavby nového závodu na výrobu motorov, čím rozšírime našu celkovú kapacitu na 450 000 motorov ročne. Potvrdzujeme tak náš zámer dlhodobého rozvoja aktivít spoločnosti Kia na Slovensku. Naším cieľom aj naďalej ostáva snaha pozitívne vplývať na zamestnanosť v žilinskom regióne ako aj celkový ekonomický rast Slovenska,“ povedal In-Kyu Bae, prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.
 
Spoločnosť Kia Motors Slovakia splnila všetky podmienky a získala potrebné povolenia pre zahájenie výstavby. Na mieste, kde bude v budúcnosti stáť nová hala aktuálne prebiehajú nevyhnutné terénne úpravy a zemné práce. Hlavné stavebné práce začnú v apríli 2010 a výstavba bude prebiehať do marca 2011. V roku 2011 dôjde zároveň k montáži výrobných technológií a následne ku skúšobnej prevádzke. Spustenie sériovej výroby v novom závode na výrobu motorov je naplánované na koniec roka 2011. Plnú výrobnú kapacitu 150 000 motorov ročne plánuje spoločnosť Kia Motors Slovakia dosiahnuť v roku 2012.  
 

Spoločnosť Kia Motors Slovakia od decembra 2006 vyrobila na Slovensku už viac ako 540 000 automobilov, ktoré exportuje do celej Európy. Rodina automobilov Kia cee‘d tvorila približne 80 % z celkovej produkcie závodu, zvyšných 20 % predstavoval automobil Kia Sportage. Od januára 2010 pribudol do výrobného programu spoločnosti aj automobil Hyundai ix35. Medzi najväčšie exportné trhy patrí Rusko, Nemecko, Veľká Británia, Poľsko a Taliansko. Automobilka Kia ako jediná na Slovensku vyrába motory pre svoje autá. V roku 2009 vyrobila Kia viac ako 243 000 motorov, čo predstavuje medziročný nárast o 37 %. V súčasnosti Kia na Slovensku vyrába 1,4 a 1,6-litrové benzínové ako aj 1,4, 1,6 a 2,0-litrové dieselové motory.

Prečítajte si aj

Back to top button