Motorizmus

Toyota zvolá na opravy vo svete okolo 11.500 lexusov

Japonská automobilka Toyota pripravuje celosvetové zvolávanie na opravy približne 11.500 áut značky Lexus pre problémy s počítačovým systémom riadenia.

Zvolávanie sa dotkne tak domáceho trhu, kde sa zákazníci sťažovali, ako aj zahraničných trhov, uviedla dnes hovorkyňa automobilky Mieko Iwasakiová. Toyota plánuje na opravy zvolať štyri modely Lexusu, LS 460, LS 460 L a hybridy LS 600h a LS 600h L. Na domácom trhu predala zhruba 4500 týchto áut a v zahraničí ďalších 7000.
Po tom, ako firma dostala v USA rekordnú pokutu 16,4 milióna USD (13,37 milióna eur) za neskoré informovanie o problémoch svojich áut s plynovým pedálom, Toyota reaguje na informácie zákazníkov podstatne rýchlejšie. Ešte stále jej pritom hrozí množstvo žalôb od poškodených zákazníkov.
Tentoraz firma zvoláva autá na opravy pre problémy s počítačovým riadiacim systémom, ktorý dohliada na to, akým spôsobom volant ovláda kolesá. Spoločnosť tak reaguje na 12 sťažností japonských zákazníkov, ktorí uvádzajú, že kolesá sa po prejdení zákrutou nevracajú do pôvodnej polohy dostatočne rýchlo. Podľa firmy však v súvislosti s týmto problémom zatiaľ nedošlo k žiadnej havárii. Počítačový riadiaci systém je v Japonsku súčasťou štandardného vybavenia týchto áut, v niektorých krajinách v zahraničí sa však montuje dodatočne na vyžiadanie.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button