Elektromobilita

ZSE predstavila Bratislave prvú nabíjaciu stanicu pre elektromobily

Spoločnosť Západoslovenská energetika, a.s., uviedla v piatok 27. mája do prevádzky prvú nabíjaciu stanicu pre elektromobily na území Bratislavy.

Do konca roka 2011 pribudne na území hlavného mesta ďalších 10 staníc, z toho minimálne 5 pre širokú verejnosť.

ZSE plánuje zatiaľ testovať prvú stanicu v rámci internej prevádzky. Získané poznatky budú prenesené do cezhraničného projektu VIBRATE, na ktorom ZSE participuje s rakúskymi distribučnými spoločnosťami. Projekt, ktorý pokryje Viedeň, Bratislavu a oblasť popri diaľnici sieťou elektrostaníc, je spolufinancovaný Európskou úniou. V súčasnosti je v prípravnej fáze, pričom prvé stanice by mali pribudnúť na mape Bratislavy už koncom tohto roka.

„Elektromobily zatiaľ nie sú na Slovensku veľmi rozšírené, sme však presvedčení, že im patrí budúcnosť, najmä v mestskej prevádzke. Základom pre rozvoj e-mobility je vybudovanie infraštruktúry potrebnej na prevádzku tohto typu dopravy. V rámci materského koncernu E.ON už niekoľko rokov sústreďujeme poznatky o tomto ekologickom spôsobe dopravy a postupne ich zavádzame aj do praxe. Vybudovanie prvej stanice práve v Bratislave nám pomôže presnejšie monitorovať všetky aspekty e-mobility priamo v mestskej prevádzke. Mestá budú totiž v najbližších rokoch tvoriť základné teritórium pohybu elektromobilov,“ povedal predseda Predstavenstva ZSE, Konrad Kreuzer.

ZSE okrem nabíjacej stanice testuje aj elektromobil Peugeot iON, pričom v najbližších mesiacoch plánuje počet vozidiel na elektrický pohon rozšíriť. Peugeot iOn je jedným z prvých elektromobilov dostupných na Slovensku. Praktický mestský automobil ponúka okrem tradičného komfortu aj niečo navyše – tichý elektromotor, ktorý neprodukuje žiadne emisie.

Motor s výkonom 47 kW (65 k) dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 15 sekúnd. Automobil poháňa lítium-iónová batéria, ktorá vystačí na 150 kilometrov. Nabíjanie iOn-u pomocou domácej pomalej nabíjačky trvá asi šesť hodín (220 V/16 A), na rýchlonabíjacej stanici sú batérie nabité na 80 % kapacity za pol hodiny
(400 V/125 A). Maximálna rýchlosť vozidla je 130 km/h.

ZSE bude pre svoje elektromobily využívať nabíjaciu stanicu Schrack určenú na použitie vo verejných priestoroch. Vyznačuje sa jednoduchým a intuitívnym ovládaním. Stanica je vybavená elektromerovou doskou a štyrmi zásuvkami. Dve štandardné zásuvky na 230 V slúžia na pomalé nabíjanie a dve zásuvky Mennekes s napätím 400 V na rýchle nabitie. Údaje do stanice je možné zadávať cez 12-palcový dotykový displej. Po nabití má zákazník možnosť zaplatiť za spotrebovanú energiu viacerými spôsobmi podľa výberu, napríklad bankomatovou kartou.
 

Prečítajte si aj

Back to top button