Motorizmus

Daimler a Bosch vytvárajú spoločný podnik

Vyše milióna elektroáut by mali poháňať do roku 2020 motory, ktoré vyvinie, vyrobí a dodá spoločný podnik (joint venture) spoločností Daimler a Robert Bosch nazvaný EM-motive.

Zmluvu o jeho založení s rovnakými 50-percentnými podielmi (podlieha ešte schváleniu protimonopolným úradom), už obe spoločnosti podpísali. Podnik EM-motive má spustiť produkciu trakčných agregátov pre elektromobily v roku 2012, pričom v štvrtom kvartáli tohto roka plánuje mať už približne sto zamestnancov. V nemeckom Štuttgarte vznikne podľa zámeru spoločný vývojársky podnik. Výrobný podnik zasa vznikne v Hildesheime.
Spolupráca spoločností Daimler a Robert Bosch na poli elektrickej mobility má vytvoriť synergický efekt a urýchliť tak vývoj kvalitných trakčných agregátov pre elektromobily s akumulátorom, palivovými článkami alebo systémom na zvýšenie dojazdu (Range Extender). Modulárna konštrukcia motorov od EM-motive umožní ich uplatnenie pre širokú paletu vozidiel s čisto elektrickým pohonom.

Nielen materských podnikov účastníkov joint venture ale aj iných výrobcov, pre ktorých bude dodávky zabezpečovať spoločnosť Robert Bosch. Už v roku 2012 sa trakčné agregáty podniku EM-motive majú začať montovať do elektromobilov značiek Mercedes-Benz a smart.
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button