Motorizmus

STK a SEK budú musieť mať od januára kamerový systém so záznamom

Vláda SR dnes schválila iniciatívnu novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách, ktorá prináša hlavne povinnosť zavedenia nového monitorovacieho systému na staniciach technickej kontroly (STK) a na staniciach emisnej kontroly (SEK).

„Tieto pracoviská sú často zneužívané na fingované alebo neúplné kontroly, pričom technický stav alebo celkový stav vozidiel je v rozpore so zákonom, respektíve skôr oslabuje bezpečnosť na našich cestách,“ informoval dnes po rokovaní vlády šéf Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Ján Figeľ (KDH).
      
Zavedením kamerového systému so záznamom, ktorý bude súčasťou informačného systému takýchto pracovísk, sa podľa Figeľa sprísni a sprehľadní kontrola technického a emisného stavu vozidiel tak, aby bola dôsledne vykonaná a zodpovedala všetkým pravidlám.
      
„Tento zákon by mal byť účinný od nového roku, pričom pre STK a SEK vytvára prechodné obdobie do konca júna 2013 na plné vybavenie týmito novými zariadeniami. Od 30. júna 2013 by takého opatrenia mali byť povinne vykonávané v plnom rozsahu tak, že pri nedodržiavaní zákona budú uplatňované pokuty až po úroveň 16.500 eur,“ dodal.
 

Prečítajte si aj

Back to top button