Motorizmus

Kríza v Taliansku by mala na budúci rok stlačiť ceny áut

Talianski záujemcovia o nové autá by mali pár mesiacov vydržať a môžu zarobiť.

Kríza v Taliansku podľa viacerých ekonómov stlačí v budúcom roku ceny áut. “Očakávam, že na budúci rok budú ceny nových áut nižšie, takže sa oplatí pár mesiacov počkať,“ povedal Alessandro Cardini, manažér z Milána. „Kríza podľa všetkého prinúti mnohých predajcov ponúknuť ešte väčšie zľavy než dnes,“ dodal.

      
Problémy Talianska sa nemalou mierou odrazia na európskom trhu s autami, keďže krajina je 4. najväčším automobilovým trhom v Európe. Pred Talianskom sú v počte predaných áut len Nemecko, Francúzsko a Británia. Producentom sa pritom na talianskom trhu nedarilo ani pred krízou, ktorá nastúpila v krajine v poslednom období. Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa predalo v Taliansku medziročne o 11 % menej áut, uviedla Európska asociácia výrobcov automobilov.

      
„Výrobcovia môžu prežiť túto krízu najmä vďaka zvýšeným objemom predaja na iných trhoch, akými sú Latinská Amerika a Ázia, no predajcovia túto šancu nemajú,“ povedal šéf talianskeho združenia predajcov áut Federauto Filippo Pavan Bernacchi. „Niektorí predajcovia začali prepúšťať, iní budú musieť skončiť. Dostali sme sa do začarovaného kruhu. Vzájomne sa likvidujeme, jeden ide proti druhému,“ dodal.

      
Podľa analytika zo spoločnosti LMC Automotive v Oxforde Jonathona Poskitta by predaj áut v západnej Európe mal na budúci rok klesnúť o 2 % na 12,5 milióna a nevylučuje pokles až na 11 miliónov áut, ak sa región dostane do recesie. Na porovnanie, v roku 2007 sa v západnej Európe predalo 14,8 milióna áut.
 

Prečítajte si aj

Back to top button