Motorizmus

Iveco vyhralo Dakar 2012

Na trati 33. ročníku Dakaru, ktorý je bez pochýb najťažším i najprestížnejším motoristickým maratónom, sa zaskveli kamióny značky Iveco.

V celkovej klasifikácii truckov obsadili prvé, druhé a šieste miesto. V najsledovanejšej rely na svete dominovali vozidlá tímu Petronas De Rooy Iveco. Zvíťazil Holanďan Gerard De Rooy za volantom Iveco Powerstar, modelu, ktorý Iveco vyrába a predáva v Austrálii. Víťazný truck má motor Cursor 13 s výkonom vyše 900 k z produkcie FPT Industrial a dielcami od Magneti Marelli.

Na 2. a 6. mieste skočili ďalší dvaja piloti tímu Hans Stacey a Miki Biasion na kamiónoch Iveco Trakker Evolution 2 s rovnakými motormi ako Powerstar. Všetky tri vozidlá sú upravené pre extrémne podmienky Dakaru, vychádzajú však zo štandardných modelov, ktoré sa vyznačujú najlepšou efektívnosťou vo svojej kategórii.

Výkonný riaditeľ Iveco Alfredo Altavilla výsledky komentoval takto: „Cieľom účasti spoločnosti Iveco na Dakare 2012 bolo opätovne potvrdiť spoľahlivosť našich truckov a motorov FPT Industrial. Víťazstvo na rely a umiestnenie troch vozidiel v prvej šestici je vynikajúci úspech, ktorý demonštruje efektívnosť, silu a bezpečnosť truckov Iveco Trakker a Powerstar. Preto o nich zákazníci uvažujú ako o ideálnom riešení pre každodenné používanie, ale aj pre najnáročnejšie úlohy. Obzvlášť ďakujem pilotom a ostatným členom tímu za ich nasadenie a obetavosť.“
Pre Iveco bol Dakar 2012 obrovskou príležitosťou do posledného detailu overiť spoľahlivosť svojich produktov: Na trati, ktorá viedla naprieč Argentínou, Chile a Peru, bolo každé vozidlo vystavené extrémnemu namáhaniu. Súťaž odštartovala 1. januára 2012 v argentínskom Mar del Plata, mala 14 etáp, pričom polovicu z celkovej dĺžky 8373 km tvorili špeciálne skúšky, v ktorých sa jazdí na čas. O náročnosti Dakaru svedčí i fakt, že z armády 443 vozidiel (medzi nimi bolo 74 kamiónov), prišla do cieľa maratónu v Lime iba o niečo viac než polovica – 97 motocyklov, 12 štvorkoliek, 78 áut a 60 truckov.
 


Prečítajte si aj

Back to top button