Motorizmus

Nemecký Daimler a čínsky Foton budú vyrábať nákladné vozidlá

Nemecký koncern Daimler a čínska firma Foton sa rozhodli spoločne vyrábať a predávať nákladné autá.

V sobotu (18. 2.) začala činnosť centrála ich spoločného podniku Beijing Foton Daimler Automotive. Dnes o tom informujú nemecké médiá. Výrobný program bude založený na čínskom modeli nákladného auta Auman. Daimler však prispeje k jeho skvalitneniu technickým know-how, okrem iného aj dodávkou motorov Mercedesu. Spoločný model bude postavený na čínskom podvozku. Číňania sa budú starať o servis vozidiel a distribúciu v krajine.
      
Šéf divízie nákladných vozidiel Daimleru Andreas Renschler uviedol, že 50-% podiel v spoločnom podniku umožní stuttgartskému koncernu, aby získal kľúčovú pozíciu na čínskom trhu nákladných vozidiel. Foton je hlavným čínskym výrobcom úžitkových automobilov a tretím najväčším domácim producentom ťažkých nákladných áut. Zahraničné firmy v Číne ani v automobilovom sektore nemôžu podnikať samostatne, musia si nájsť domáceho partnera. Peking si od toho sľubuje, že sa Číňania dostanú k dôležitým technologickým poznatkom Západu.
      
Avšak dodávané nemecké motory nebudú najmodernejšie. Už roky sa montujú do vozidiel, ktoré sa predávajú v Latinskej Amerike. Najdôležitejšie výrobné tajomstvá však ani v budúcnosti stuttgartský koncern neprezradí. Rovnako ako iné zahraničné firmy v automobilovom sektore rozhodujúce komponenty bude vyrábať mimo čínskeho územia. Čínska ekonomika sa búrlivo rozvíja. Podiel krajiny na svetovom trhu s nákladnými vozidlami už dosiahol 40 %.

Predaj nákladiakov sa v Číne za posledných päť rokov zvýšil na dvojnásobok. Vlani ich jej trh pohltil viac ako milión. Predalo sa ich viac než v USA, západnej Európe a Japonsku dokopy. Čínsko-nemecký podnik dodá prvý spoločne vyrobený Foton už v treťom štvrťroku tohto roku. V blízkej budúcnosti dosiahne jeho produkcia na 160.000 vozidiel ročne. Tento výrobný cieľ bude o 60 % vyšší než samostatná výroba Protonu v minulom roku.
 

Prečítajte si aj

Back to top button