Motorizmus

PSA Peugeot Citroën a GM uzavreli dohodu o strategickej spolupráci

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën a americký koncern General Motors (GM) uzavreli dohodu o strategickej spolupráci, ktorá by im mala pomôcť ušetriť až 2 miliardy USD (1,49 miliardy eur) ročne, aj keď v prvých piatich rokoch bude táto suma nižšia.

Dohoda umožní obom firmám znížiť náklady vďaka spolupráci pri nákupe komodít, súčiastok a služieb – a zlepšiť tým svoju konkurencieschopnosť. Podmienky na trhu sú najmä v Európe tvrdé. Veľký počet automobiliek tlačí nadol ceny vozidiel a firmy tak musia redukovať náklady, aby zostali ziskové.
      
Obe automobilky však budú aj naďalej predávať svoje modely na „konkurenčnej báze“. Nevylúčili však ďalšie rozšírenie spolupráce, eventuálne aj vo forme spoločného podniku. Automobilky zverejnili správu o vytvorení aliancie po zatvorení európskych akciových trhov. GM prevezme 7-% podiel vo francúzskej firme a PSA vďaka tomu zvýši svoj kapitál o 1 miliardu eur.
      
Spoluprácu bude monitorovať komisia, v ktorej budú mať obe firmy rovnaké zastúpenie. Dohoda však nadobudne platnosť až potom, ako ju schvália príslušné regulačné úrady. Peugeot aj európska divízia GM Opel musia pristúpiť k rozsiahlej reštrukturalizácii, aby zabránili stratám v dôsledku znižovania odbytu a tiež cien v rámci konkurenčného boja.
 

Prečítajte si aj

Back to top button