Motorizmus

V európskom automobilovom priemysle príde o prácu pol milióna ľudí

Úsporné opatrenia automobiliek PSA Peugeot Citroën a Fiat, ktoré sa snažia ukončiť obdobie strát, môžu spôsobiť, že v Európe stratí prácu viac než 500.000 ľudí.

Výrobcovia automobilov a dodávatelia totiž zápasia s dôsledkami európskej dlhovej krízy. Očakáva sa, že európsky automobilový priemysel bude škrtať pracovné miesta, keďže dopyt po autách klesá už piaty rok po sebe. Dotkne sa to predovšetkým dočasných agentúrnych zamestnancov, ktorých je približne 1,5 milióna z celkovo 7 miliónov, myslí si Lars Holmqvist, bývalý šéf Európskeho združenia dodávateľov v automobilovom priemysle (CLEPA).
      
V európskom automobilovom priemysle sa od roku 2007 už stratilo asi 800.000 pracovných miest. To je jeden z faktorov, ktorý stojí za rekordnou 11,2-% nezamestnanosťou v eurozóne. Podľa analytika IHS Automotive Iana Fletchera pokles predaja áut v Európe jasne ukazuje, že kapacity a počet zamestnancov sú u niektorých výrobcov výrazne vyššie, než by mali byť. Dodal, že hlavným problémom sú nadmerné kapacity, keďže v európskom automobilovom priemysle zostáva nevyužitých približne 30 % kapacít. „Nižší predaj tieto spoločnosti zabíja.“
      
Fiat v stredu (1. 8.) večer oznámil, že v reakcii na pokles dopytu zastaví investície v Taliansku a sústredí sa na zníženie počtu pracovných miest a obmedzenie nákladov. Šéf automobilky Sergio Marchionne tento týždeň uviedol, že podľa výsledkov v 3. štvrťroku rozhodne o reštrukturalizácii európskych aktivít koncernu, vrátane zatvorenia ďalších závodov. Najväčšie prepúšťanie zatiaľ ohlásil Peugeot, ktorý je druhou najväčšou európskou automobilkou. Peugeot ruší vyše 14.000 pracovných miest a plánuje zatvorenie závodu na predmestí Paríža. Automobilová divízia francúzskeho koncernu zaznamenala v 1. polroku stratu 662 miliónov eur.
      
Prepúšťanie v automobilkách je však len vrcholom ľadovca. Na jedno zrušené miesto v automobilkách totiž typicky pripadá 5 zrušených miest u dodávateľov, uviedol Holmqvist. „Očakávame, že v Európe do konca roka klesne u dodávateľov počet pracovných miest približne o pol milióna.“
 

Prečítajte si aj

Back to top button