Motorizmus

Automobilka Tatra dopláca na čudné obchody v Indii

Automobilka Tatra dopláca na čudné obchody v Indii.

Korupčný škandál jedného z akcionárov predstavuje len zlomok problémov podniku. Najvyšší súd Indie začiatkom augusta zamietol žiadosť podnikateľa Ravindera Kumara Rishiho vycestovať z krajiny zo zdravotných dôvodov. Rishi je najväčším zo štyroch vlastníkov kopřivnickej Tatry, patrí mu v nej 40-% podiel.
      
V posledných rokoch Rishi vyvážal aj do svojej vlasti tatrovky prostredníctvom svojej lichtenštajnskej Hemang Foudation. Tie následne rozširovali dopravný park armády, ktorá v dôsledku sprostredkovateľa platila za autá viac, ako musela. 
      
Podľa informácií týždenníka Euro do Indie dodávala Tatra kabíny, prevodovky a motor vo forme CKD (complete knock down – v jednom celku osobitne zabalené hlavné komponenty vozidla). Rishiho spoločnosť Vectra Limited pridávala k tomu iba podvozok a dodávala ich indickej firme BEML, v ktorom má štát 54-% podiel. BEML tatrovky montovala a odovzdávala ozbrojeným silám. Podľa vládnej smernice pre nákup zariadení určených na obranu krajiny musí byť dodávateľom techniky pôvodný výrobca.
      
Nemenovaný zdroj tvrdí, že Tatra na každom vozidle prichádzala najmenej o 20 %, približne 10.000 eur. Tým sa jej tržby znižovali asi o 6 miliónov eur ročne, a to od roku 1992. Informoval o tom týždenník Euro.
 

Prečítajte si aj

Back to top button