Motorizmus

Dakar 2013: Dve vozidlá Iveco v prvej desiatke, De Rooy štvrtý a Kuipers deviaty

Pretekári tímu Petronas De Rooy Iveco, konkrétne Gerard de Rooy na vozidle Iveco Powerstar, Renè Kuipers na Iveco New Trakker Evolution 3 a Miki Biasion na Iveco New Trakker Evolution 2, obsadili v konečnom hodnotení pretekov Dakar 2013, vo vyššie uvedenom poradí, štvrté, deviate a trináste miesto.

Na konci 14. etapy posledného úseku závodu Dakar 2013 došiel Gerard de Rooy na druhom mieste, nasledovaný tretím Miki Biasionom. Avšak tento skvelý výsledok už nijako neovplyvnil celkové poradie kategórie kamiónov.
 
Gerardovi de Rooy so svojím Iveco Powerstar uniklo miesto na stupni víťazov len o tri minúty. Tomuto holandskému jazdcovi sa aj napriek obrovskej húževnatosti a úsiliu, ktoré musel vynaložiť, keď sa po celý čas pretekov vyrovnával s mnohými strasťami a nesmierne náročným prostredím, nepodarilo obhájiť minuloročné víťazstvo a musel sa tentoraz uspokojiť so štvrtým miestom. De Rooy dokazoval kvality tímového lídra už od štartu, keď zvíťazil v prvých troch etapách, ku ktorým počas pretekov pridal ešte ďalšie tri etapové víťazstvá.
 
Jeho stajňový kolega Miki Biasion mnohokrát dokázal, že je zdatným sekundantom tímového lídra a svojím celkovým trinástym miestom potvrdil, aký výrazný skok v celkovom rebríčku urobil, keď sa po prvých etapách pohyboval niekde v polovici tabuľky. Aj Renè Kuipers svojím deviatym miestom v celkovom poradí zaznamenal skvelý návrat na výslnie a svoje vystúpenie komentoval slovami: „Dakar 2013 boli moje prvé preteky v kategórii kamiónov a musím povedať, že to pre mňa bola úžasná skúsenosť. Obrovské ocenenie si zaslúži aj vozidlo New Trakker, ktoré som mal to potešenie šoférovať. Tento zážitok by som si naozaj chcel ešte zopakovať.“
 
Svoju účasť zhodnotil aj skúsený veterán dakarskej rallye, taliansky jazdec Miki Biasion: „Tohtoročné preteky boli naozaj veľmi ťažké, najmä jeho prvá časť, kedy sme si museli poradiť s pieskom a členitým terénom. Vo chvíľach, keď čelíte takto nesmierne náročným situáciám, rozhoduje predovšetkým tímová práca. Začiatok som mal trochu smolný, keď som nabral časovú stratu, ale aj tak som bojoval až do konca, rovnako ako celý tím, aby sme pre tímové farby urvali aspoň nejaké miesto na stupňoch víťazov. Aj keď sa nám to nepodarilo, viem, že som pre to urobil maximum.“
 
Vedúci jazdec De Rooy neskrýval svoje sklamanie, keď vyhlásil: „Mali sme perfektné autá, jazdci boli tiež výborne fyzicky pripravení, vytvorili sme skutočne zohraný tím, a napriek tomu sme skončili bez medaily. Neviem, čo by som ešte k tomu dodal.“
 
Napriek tomu sa vďaka jedinečnej tímovej práci podarilo posádkam dvoch vozidiel reprezentujúcich značku Petronas De Rooy Iveco dostať do prvej desiatky v celkovom hodnotení kategórie kamiónov. Vozidlá Iveco potvrdili aj na tohtoročnej rallye Dakar svoje ideálne vlastnosti pre jazdu v extrémnych terénnych podmienkach aj optimálne parametre na uplatnenie ich vysokej energetickej účinnosti. Juhoamerická trať sa svojou náročnosťou a nástrahami ukázala byť vskutku jedinečným prostredím, kde vozidlá aj piloti museli preukázať značnú dávku odvahy, rýchle reakcie i schopnosť riešiť nečakané problémy na dlhých cestách plných rôznych prekážok, vrátane púštneho terénu, skalnatých úsekov, piesočných dún a nepriaznivého počasia, kvôli ktorému boli usporiadatelia nútení zrušiť dve etapy.
 
 
Práve preto táto rallye, vedúca cez tri juhoamerické krajiny, predstavuje pre firmu Iveco výbornú príležitosť otestovať si svoje výrobky v extrémne náročných terénnych podmienkach. Výsledky dosiahnuté na pretekoch Dakar potvrdzujú vynikajúcu spoľahlivosť, odolnosť a výkonnosť vozidiel značky Iveco. O Rallye Dakar majú každoročne mimoriadny záujem milióny fanúšikov a sú považované za najvýznamnejšie terénne preteky na svete. Tohtoročný ročník bol odštartovaný v Lime, hlavnom meste Peru, odkiaľ pokračoval cez územie Argentíny až do svojho cieľa v Santiagu de Chile, ktorý pretekári dosiahli 20. januára 2013. Túto trať v dĺžke asi 8000 km usporiadatelia rozdelili do štrnástich etáp.
 
Iveco
Iveco, ktoré je súčasťou skupiny Fiat Industrial Group, vyvíja, konštruuje, vyrába a predáva ľahké, stredne ťažké a ťažké nákladné a úžitkové vozidlá, off-roadové nákladné automobily, mestské i medzimestské autobusy, diaľkové autokary aj špeciálne vozidlá určené k požiarnym zásahom, nasadeniu v teréne a na obranné účely. Iveco zamestnáva viac ako 25 000 ľudí v 11 krajinách sveta, využíva excelentné technológie a riešenia vyvinuté vo firemných vývojových centrách. Okrem Európy pôsobí tiež v Číne, Rusku, Austrálii a Latinskej Amerike. Viac ako 5000 servisných stredísk vo viac ako 160 krajinách garantuje technickú podporu kdekoľvek na svete, kde sú vozidlá Iveco v prevádzke.


Prečítajte si aj

Back to top button