Motorizmus

Spoločnosť Kia Motors Slovakia začala na Slovensku vyrábať nový model Kia pro_cee’d

Spoločnosť Kia Motors Slovakia spustila sériovú výrobu trojdverového modelu pro_cee’d, ktorý bol po prvýkrát oficiálne predstavený na autosalóne v Paríži v septembri minulého roka.

Nový pro_cee’d je dostupný v dvoch stupňoch výbavy a je určený zákazníkom z celej Európy. Nový, sofistikovaný trojdverový hatchback stelesňuje emócie a energiu. Obľúbenému produktovému radu Kia cee’d dáva punc dobrodružnosti. Od roku 2007 spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila na základe požiadaviek a potrieb európskych zákazníkov z tejto verzie už viac ako 76 000 kusov. Závod preto očakáva, že produkcia v roku 2013 bude stabilná aj vďaka nateraz najmladšiemu členovi rodiny Kia cee’d.
 
„Model Kia cee’d odštartoval pre značku Kia novú éru v Európe a pre našu spoločnosť predstavuje kľúčový model. Dnes sme úspešne spustili sériovú výrobu jeho trojdverovej verzie, ktorá predstavuje ďalší krok vpred nielen pre spoločnosť Kia, ale aj pre náš závod. Veríme, že tohtoročný plán vyrobiť 290 000 vozidiel splníme aj vďaka nemu,” povedal Eek-Hee Lee, prezident and CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.
 
Nový model pro_cee’d ponúka záujemcom rovnaký výber motorov, prevodoviek a podvozkov ako päťdverový cee’d a cee’d Sportswagon. Trojdverový hatchback je dostupný s dvoma zážihovými motormi (1,4-litrový s viacbodovým vstrekovaním MPI a 1,6-litrový s priamym vstrekovaním GDI) a dvoma vznetovými motormi (1,4-litrový vybavený turbodúchadlom s vyrovnávaním tlaku WGT a 1,6-litrový s turbodúchadlom s variabilnou geometriou VGT) s výkonom 90 až 135 koní.    
 
Hoci má nový pro_cee’d celkovú dĺžku (4 310 mm), šírku (1 780 mm) a rázvor (2 650 mm) rovnaké ako päťdverový model, transformácia na športovejšiu, trojdverovú karosériu so sebou priniesla výrazné dizajnové zmeny. Aby sa nový pro_cee’d ešte viac odlíšil od svojich súrodencov, je k dispozícii v dvoch úplne nových farbách karosérie.
 
Strešná línia nového modelu Kia pro_cee’d je nižšia o 40 mm a stĺpik B je posunutý dozadu o 220 mm; bočné panely za stĺpikom B sú nové, rovnako ako bočné okná, stĺpik C, dvere batožinového priestoru, zadné združené svetlá a zadný nárazník.
 

 
V závislosti od výbavy modelu zovňajšok vozidla púta pozornosť unikátnou maskou chladiča vo farbe tmavého chrómu, LED svetlami na denné svietenie, LED zadnými združenými svetlami a novou kolekciou zliatinových diskov s výrazným dizajnom. Aj v interiéri sa objavia prémiové prvky ako kožené sedadlá a volant, lesklé čierne obloženie palubnej dosky a stredovej konzoly a zliatinové pedále. V záujme maximálnej bezpečnosti a komfortu nový pro_cee’d ďalej ponúka elektricky vyhrievané a sklápateľné vonkajšie spätné zrkadlá so svetlami osvetľujúcimi priestor pod dverami a systém monitorovania tlaku v pneumatikách.
 
Spoločnosť Kia Motors Slovakia inštalovala nové  technológie a pripravovala výrobné linky na sériovú výrobu trojdverovej verzie Kia pro_ cee’d počas poslednej letnej a zimnej odstávky. Zároveň sa zamestnanci závodu zúčastnili školení organizovaných na Slovensku a vo Výskumno-vývojovom centre v Namyangu v Južnej Kórei. Tréningy boli zamerané na získanie nových zručností potrebných pre montáž modelu.
 
Závod sa aktuálne pripravuje na výrobu úplne prvého vysokovýkonného modelu Kia cee’d GT, ktorý začne vyrábať v polovici mája 2013 v trojdverovej a päťdverovej verzii s 1,6-litrovým T-GDI benzínovým turbomotorom s maximálnym výkonom 204 koní.
 
Kia Motors Slovakia je prvým výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov pre osobné automobily bola spustená v decembri 2006. Kia na Slovensku v súčasnosti zamestnáva okolo 3 900 ľudí a vyrába automobil Kia cee’d v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, Sportswagon, trojdverový pro_cee’d, športovo-úžitkový model Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 1 313 000 vozidiel.
 
Kia Motors Corporation (Kia)
Výrobca kvalitných automobilov pre dynamických ľudí s mladým duchom, bola založená v roku 1944 a je najstaršou kórejskou automobilkou. V 9 výrobných a montážnych závodoch v 5 krajinách sveta automobilka Kia vyrába ročne viac ako 2 700 000 vozidiel, ktoré sú predávané prostredníctvom siete oficiálnych zastúpení v 150 krajinách sveta. Kia má dnes viac ako 47 000 zamestnancov a ročné výnosy 42 miliárd USD. Kia Motors je hlavným partnerom tenisového grandslamového turnaja Australian Open a oficiálnym automobilovým partnerom Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA, ktorá organizuje majstrovstvá sveta vo futbale, rovnako ako aj Eurotop partnerom UEFA. Slogan spoločnosti Kia Motors Corporation “The Power to Surprise“ vyjadruje odhodlanie spoločnosti prekonávať očakávania zákazníka pomocou neustálych inovácií v oblasti automobilového priemyslu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button