Motorizmus

Scania bola kľúčovým partnerom majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji

Organizátorom posledných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2013 vo Švédsku a Fínsku poskytla spoločnosť Scania komfortnú prepravu.

Zúčastnené tímy cestovali na svoje zápasy a tréningy v pohodlných autobusoch Scania. Švédskym organizátorom majstrovstiev sveta poskytla spoločnosť Scania flotilu ôsmich špeciálne navrhnutých autobusov Scania Touring. Tie počas celého turnaja prevádzkovalo päť nezávislých autobusových spoločností. 
Dispečing autobusov a dohľad nad logistikou prepravy súťažiacich tímov vo Švédsku mal na starosti Thomas Öndemar. „Našou úlohou bolo zabezpečiť presuny tímov medzi štokholmským medzinárodným letiskom Arlanda, hotelmi a halou Globen, kde sa odohrávali zápasy,“ povedal. „Rovnako sme poskytovali dopravu do reštaurácií, na turistické prehliadky mesta a výlety loďou.“

Servis 24 hodín denne
Autobusové spoločnosti museli počas celého turnaja zaistiť akcieschopnosť svojho personálu a vozidlového parku 24 hodín denne. Každý tím mal pridelený vlastný autobus a prepravnú spoločnosť. Autobusy využívali na prepravu aj sponzori a organizátori turnaja. Švédsky zväz ľadového hokeja si zriadil dočasné pracovisko v blízkosti haly Globen, logistického centra šampionátu. Pracovníci zväzu tak mohli byť stále v kontakte s manažérmi rôznych tímov a všetky aktuálne informácie alebo zmeny odovzdávať dispečerom zodpovedným za rôzne oblasti logistiky.
Plánovanie – základ úspechu
„Z dočasného pracoviska zväzu sme dostávali všetky informácie o plánoch a zmenách v programe,“ povedal Thomas Öndemar. „V roku 2012 sme sa poučili, že počas šampionátu sa môže vyskytnúť veľa zmien na poslednú chvíľu. Viackrát sa napríklad stalo, že tím zrušil tréning alebo sa chcel kvôli posilneniu morálky venovať iným aktivitám.“

Počas tohtoročných majstrovstiev mali autobusy vyhradené špeciálne parkovisko pri hokejovej hale. Každý tím mal prideleného sprievodcu, ktorý hráčov vždy, keď bolo treba, priviedol k ich autobusu. 
„Dobré plánovanie a predvídanie bolo naozaj kľúčové,“ povedal Thomas Öndemar. „Dopravná situácia v Štokholme je veľmi ťažko predvídateľná, takže sme pre istotu počítali s tým, že bude zlá každý deň. Raz môže byť mesto ľahko priechodné a na druhý deň zas preplnené. Naše časové plány nám preto veľmi dobre vychádzali.“


Scania Touring v akcii
Dopravu počas šampionátu zabezpečovali autobusy Scania Touring, komfortné turistické autobusy vyrábané v spolupráci s firmou Higer, čínskym výrobcom karosérií a partnerom spoločnosti Scania. 
Rutger Hörndahl, manažér predaja autobusov spoločnosti Scania-Bilar Sverige, hovorí, že tento autobus ponúka, aj napriek výhodnej cene, skutočne bohatú výbavu. „Tento autobus je dobre vybavený už v základnej verzii, čo znamená, že je konkurencieschopný,“ povedal.
 
Zviditeľnenie autobusov
A prečo sa vlastne spoločnosť Scania rozhodla poskytnúť svoje autobusy organizátorom majstrovstiev sveta? „Je to spôsob, ako môžeme ukázať svoje produkty v akcii, a súčasne príležitosť na stretnutie so zákazníkmi v príjemných situáciách,“ povedal Rutger Hörndahl. „Naše autobusy bolo možné počas turnaja vidieť v uliciach mesta, v televízii a iných médiách.“ Spoločnosť Scania podporuje švédske reprezentačné hokejové družstvo tým, že mu na prepravu v rámci Švédska pri rôznych príležitostiach poskytuje autobusy Scania Irizar PB. 
 

Prečítajte si aj

Back to top button