Motorizmus

Loprais uzavrel Dakar víťazstvom v poslednej etape, celkovo je šiesty

Medzi automobilmi bol najrýchlejší Španiel Nani Roma, ktorý sa tak stal tretím účastníkom legendárnej súťaže, získal prvenstvo v aute i na motocykli.

Na motorke triumfoval v roku 2004, obe disciplíny (motorky a trucky) doteraz dokázali vyhrať len Francúzi Hubert Auriol a Stéphane Peterhansel. Ďalší Španiel Marc Coma už štvrtýkrát v kariére zvíťazil medzi motocyklistami. Nadviazal na roky 2006, 2009 a 2011.
 
Svitko na Rely Dakar 2014 deviaty, Jakeš jedenásty
Štefan Svitko štartoval na svojej piatej Rely Dakar, najlepší výsledok dosiahol v roku 2012, keď bol piaty. Ivan Jakeš sa po minuloročnom slovenskom maxime (4. miesto) nedokázal na tohtoročnom Dakare prebojovať do Top 10. Člen NAD RESS Adventure teamu skončil v celkovom hodnotení na 11. pozícii, v sobotu prišiel do cieľa na rovnakom mieste so stratou 10:35 min na Despresa. Pre Jakeša bol tohtoročný Dakar siedmym v poradí. Slováci nesklamali.
 
Z Čechov David Pabiška vybojoval životné 18. miesto, jeho maximom doteraz bolo 26. miesto z roku 2010. Na štvorkolkách sa premiérovo stal šampiónom Čiľan Ignacio Casale, ktorý obhajoval druhé miesto. O víťazovi medzi automobilovými jazdcami sa rozhodlo až na 157 meraných kilometroch poslednej etapy. O deň skôr sa do čela poradia prebojoval tímový kolega Naniho Romu, Stefan Peterhansel, ktorý vyhral Rely Dakar šesťkrát na motocykli a vlani piatykrát za volantom. Tímová réžia nemeckého Teamu X – raid pritom údajne velila Peterhanselovi neútočiť, od piatej etapy vedúceho Romu ale zabrzdil defekt.
 
A tak vo finále, pred ktorým mal náskok 26 sekúnd, Peterhansel na trase do cieľového mesta Valparaísa v Čile podľa webu usporiadateľov zastavil, počkal na Romu a umožnil mu zvíťaziť. Trojnásobný triumf jazdcov s vozidlami Mini skompletizoval Katarčan Násir Attíja.
 
„Bolo to strašne ťažké, hlavne druhý týždeň s dlhými a náročnými etapami, ale splnil sa mi sen. Toto víťazstvo venujem Henri (Magnemu),“ vymenoval Roma svojho bývalého spolujazdca, ktorý v roku 2006 zahynul pri havárii na Marockej rallye. V Južnej Amerike robil Španielovi navigátora iný Francúz Michel Perin. O prvenstvo tridsaťsedemročného Comu na KTM nebolo pochýb, pretože zvíťazil s takmer dvojhodinovým náskokom pred krajanom Jordim Viladoms, tretí skončil Olivier Pain z Francúzska.
 
Medzi trojicou Kamazov len DeRooy na Ivecu
Na dakar si netrúfol ani v tomto roku ešte žiaden slovenský tím. Preto nás vždy zaujímajú výsledky našich českých susedov. Po odstúpení tímu Buggyra pre technické problémy sa upierali naše zraky najmä na Lopraisa s Tatrou. Aleš Loprais sa s Rallye Dakar rozlúčil víťazstvom v záverečnej etape. Celkovo skončil šiesty, šancu na lepšie umiestnenie stratil hlavne kvôli piatkovej poruche.
 
Kategórii kamiónov nakoniec ovládli Rusi s špeciálnymi vozidlami KAMAZ. Dlho viedol DeRooy na IVECO, jeho vedenie sa však neustále skracovalo až ho nakoniec tesne predbehol Rus Karginov . To muselo tým Petronas DeRooy IVECO obzvlášť mrzieť . No aj druhé miesto je famózne, obzvlášť v obkľúčení ruských Kamazov. Medzi kamiónmi do cieľa prišli štyri slovenské posádky . Vladimír Vildman skončil celkovo trinásty , Tomáš Vrátnik sedemnásty a Jan Tománek osemnásty .
 

 
 

Prečítajte si aj

Back to top button