Motorizmus

Česko zaznamenalo najlepší januárový predaj áut za posledných 10 rokov

Český trh s osobnými autami zaznamenal v januári nečakane priaznivý štart.

Registrácie nových áut vzrástli medziročne o 13 % a Česko sa zaradilo medzi ďalšie európske krajiny, kde sa predaju vozidiel v januári nečakane darilo. Informoval o tom server iDNES.cz. Počet registrácií osobných áut dosiahol v januári 13.638 a podľa tajomníka Združenia dovozcov automobilov Pavla Tunkla ide o najlepší januárový výsledok za posledných 10 rokov.
 
„No až ďalšie mesiace ukážu, či tento rok bude v oblasti trhu nových vozidiel úspešný a potvrdí tak nádejný januárový štart,“ povedal Tunkl. Čo sa týka automobiliek, prvá Škoda Auto zvýšila v januári predaj o pätinu na 4410 vozidiel, nasledoval Volkswagen s rastom o 2 % na 1310 áut a na tretiu pozíciu klesol Hyundai s 1113 autami. To je o 1 % medziročne menej. Nasledovali Ford a Dacia.
      
Trh aj naďalej ťahali firemní zákazníci s podielom takmer 68 %. Zároveň sa zvýšil podiel áut s naftovým pohonom, ktorý tvoril zhruba 48 %. V celej Európskej únii by sa mal predaj v tomto roku podľa odhadov Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) zvýšiť o 2 %. V Českej republike ekonómovia predpovedajú rast zhruba o 5 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button