Motorizmus

Číňania kúpili v Holandsku najväčšieho prenajímateľa nákladných áut v EÚ

Čínska spoločnosť HNA Group kúpila málo známu holandskú firmu TIP Trailer Services, ktorá je však najväčším prenajímateľom nákladných automobilov v Európe.

Uviedol dnes holandský spravodajský server DutchNews.nl. Za investíciou stojí čínsky podnikateľ Čen Feng, ktorý teraz vlastní TIP Trailer Services, čiže „flotilu“ okolo 48.000 kamiónov s prívesmi pre poskytovanie služieb a ďalších 28.000 kamiónov prostredníctvom tretích osôb.
      
Holandský denník Volkskrant uviedol, že HNA Group zaplatila „niekoľko stoviek miliónov eur“ za akvizíciu holandskej firmy, ktorá bola doteraz vo vlastníctve spoločnosti General Electric. K zmene majiteľa došlo už pred tromi mesiacmi, presná suma za predaj však nebola oznámená.
      
Volkskrant pripomenul, že HNA Group je podnikateľský konglomerát, ktorý sa skladá z leteckých spoločností, letísk, hotelov a skupín poskytujúcich finančné služby. TIP Trailer Services so sídlom v Amsterdame zamestnáva 850 ľudí a predstavuje ročný obrat okolo 300 miliónov eur.
      
Čínsky podnikateľ v rozhovore pre Volkskrant uviedol, že si zaslúži medailu od holandskej vlády, nakoľko sa stal „najväčším čínskym investorom v Holandsku.“ Z ostatných pozoruhodných čínskych investícií v krajine tulipánov možno spomenúť prebratie farmaceuticko-kozmetickej skupiny Kruidvat hongkonskou spoločnosťou Hutchison Wampoa v roku 2002 (za 1,3 miliardy eur) i vlaňajšiu akvizíciu rotterdamského holdingu na spracovanie odpadov AVR Afvalverwerking BV, za ktorú spoločnosť Cheung Kong zaplatila tiež 1,3 miliardy eur. Obe čínske firmy patria magnátovi Li Ka-šingovi.
 

Prečítajte si aj

Back to top button