Motorizmus

ŽOS–EKO Vrútky zhodnocuje batérie, akumulátory, staré vozidlá a oleje

V roku 2013 v ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky ekologicky zhodnotili 203 ton alkalických batérií a akumulátorov, spracovali 35 ton prenosných batérií a akumulátorov, 707 opotrebovaných vozidiel a 28 ton opotrebovaných olejov.

Tieto čísla sú nižšie ako rok predtým, ale naďalej radia firmu medzi popredných spracovateľov druhotných surovín v SR a potvrdzujú jej pozíciu lídra v spracovaní opotrebovaných vozidiel v Žilinskom kraji. Od získania autorizácie v roku 2005 spracovali v  ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky, za posledných 9 rokov, 10 208 opotrebovaných osobných a nákladných vozidiel, 308 ton opotrebovaných olejov a ako autorizovaná firma spracovala tiež  1912 ton alkalických batérií a akumulátorov.
 
Informovala o tom generálna riaditeľka spoločnosti ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky Jana Antošová. ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky patrí k významných spracovateľom opotrebovaných vozidiel na Slovensku a zároveň je aj významným recyklátorom v oblasti zberu a skladovania odpadových olejov. Zároveň patrí k dvom najvýznamnejším spracovateľom batérií  a akumulátorov v SR, keď sa špecializuje predovšetkým na zber a likvidáciu nikel – kadmiových (Ni-Cd) akumulátorov a batérií.
 
Firma má vytvorený komplexný systém zberu opotrebovaných alkalických batérií a akumulátorov a jej hlavným environmentálnym prínosom je recyklácia, resp. spätné získavanie druhotných surovín a využitie jednotlivých zložiek z odpadu až na plánovaných cca 98 %. ŽOS-EKO pri likvidácii elektrolytu získaného z alkalických batérií a akumulátorov, využíva jedinečnú technológiu jeho recyklácie pri spracovaní starých vozidiel. Tento spôsob spojenia dvoch autorizovaných činností je na Slovensku výnimočný a špecifický len pre spoločnosť ŽOS-EKO.
 
Špeciálne vybavená chemická čistiareň odpadových vôd, tzv. deemulgačná stanica, je technologická linka, kde sa niekoľkostupňovým spôsobom vykonáva čistenie zaolejovaných odpadových vôd a zneškodňovanie odpadov fyzikálno-chemickou úpravou. Pri spracovaní starých vozidiel je zaujímavá komodita -  motor, ktorý je silne znečistený ropnými látkami. Na jeho vyčistenie po rozobratí používajú špeciálnu metódu čistenia v zariadení hydromat. V ňom pri teplote cca 80 stupňov dochádza v alkalickom prostredí k očisteniu jednotlivých častí motorov od ropných látok.
 
Chemická čistiareň odpadových vôd (deemulgačná stanica)  v ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky zároveň zabezpečuje špičkové vyčistenie vôd od všetkých kvapalín, súvisiacich s likvidáciou opotrebovaných vozidiel v tejto firme. Moderné kapacity firma vybudovala aj s prispením Recyklačného fondu, ktorý spolu na 9 projektov udelil dotácie v celkovej výške 2,422 mil. EUR.
 

Prečítajte si aj

Back to top button