Motorizmus

Ako zbytočne nemíňať peniaze na palivo

Ak by európski vodiči používali štyri jednoduché triky zamerané na úsporu paliva, mohli by ušetriť až 1 000 eur ročne na pohonných hmotách.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý si objednala americká automobilka Ford Motor Company. Počas nadchádzajúcich veľkonočných sviatkov, ktoré sú tradične jedným z najrušnejších období na cestách, sa milióny rodín v Európe chystajú vyraziť na cesty. Spoločnosť Ford pri tejto príležitosti odporúča štyri jednoduché triky, ktoré by mohli vodičom pomôcť ušetriť až 33 percent na pohonných hmotách.

Ide o tieto jednoduché triky: zložiť strešný úložný box (úspora 20 percent), porovnať ceny pohonných hmôt na viacerých čerpacích staniciach (úspora 7 percent), každý mesiac kontrolovať a optimalizovať tlak v pneumatikách (úspora štyri percentá) a odstrániť prebytočné veci z interiéru vozidla (úspora dve percentá). Podľa výsledkov prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 5 700 európskych vodičov, zanedbáva pravidelnú kontrolu pneumatík až 76 percent vodičov, zatiaľ čo 38 percent nikdy neskladá zo strechy úložné boxy. Osemnásť percent opýtaných nikdy neporovnáva ceny pohonných hmôt na viacerých čerpacích staniciach a 17 percent respondentov si vždy necháva vo vozidle aj nepotrebné veci.

Z prieskumu vyplynuli aj ďalšie možnosti zníženia spotreby paliva. Až 71 percent vodičov totiž pripúšťa, že porušuje rýchlostné obmedzenia, 42 percent si nikdy nevyberá ekonomicky najvýhodnejšiu trasu, 39 percent jazdí agresívne a 14 percent vodičov necháva nepretržite zapnutú klimatizáciu. Vozidlá značky Ford sú vybavené množstvom technológií a podporných systémov určených práve na to, aby pomáhali vodičom znižovať spotrebu paliva. Jedným z nich je napríklad systém automatického zapnutia a vypnutia motora, ktorý automaticky vypne motor v situácii, keď by inak bežal na voľnobeh.

Na prieskume sa zúčastnili vodiči z Francúzska, Nemecka, Talianska, Španielska a Veľkej Británie. Spoločnosť Ford si ho objednala s cieľom zistiť možnosti zmeny správania vodičov, ktoré by viedli k zníženiu výdavkov za pohonné hmoty. Prišla k zisteniu, že výdavky na palivo, ktoré predstavujú v priemere 3 011 eur ročne, by mohli vodiči znížiť až o 994 eur. Dbáme o to, aby každé vozidlo značky Ford ponúkalo čo najväčší potenciál nákladovo efektívnej jazdy. Preto vyvíjame novinky, ako je napríklad malý, no pritom výkonný 1,0-litrový motor EcoBoost,“ hovorí Wulf-Peter Schmidt, riaditeľ spoločnosti Ford of Europe pre trvalo udržateľný rozvoj. Pre úsporu výdavkov na pohonné hmoty však môže nesmierna urobiť veľa aj samotný vodič, od úpravy svojho štýlu jazdy až po zredukovanie prebytočnej záťaže v kufri.

Prieskum odhalil aj zaujímavosti a zvyklosti vodičov jednotlivých krajín. Napríklad talianski vodiči najčastejšie nechávajú v aute nepotrebné veci (23 percent) a taktiež ani neskladajú strešný box (43 percent). Ekonomicky najvýhodnejšiu trasu by si vybrala len necelá polovica opýtaných Talianov (49 percent). K prekračovaniu rýchlosti majú najväčšie sklony nemeckí vodiči (až 89 percent), ktorí navyše jazdia agresívne (57 percent). O pravidelnú mesačnú kontrolu tlaku v pneumatikách sa najmenej starajú francúzski vodiči (18 percent).

 
Španielski vodiči nechávajú nepretržite zapnutú klimatizáciu (19 percent), zatiaľ čo viac ako štvrtina britských vodičov nikdy neporovnáva ceny pohonných hmôt na rôznych čerpacích staniciach (26 percent). Z prieskumu tiež vyplynulo, že až 45 percent vodičov po natankovaní podľahne impulzívnemu nákupu na čerpacej stanici, čím sa ich výdavky ešte zvýšia. Najčastejšie podľahnú nákupu rôznych drobností nemeckí vodiči (63 percent). Talianski muži si po natankovaní najčastejšie kúpia ešte kávu (28 percent), zatiaľ čo vodičky vo Veľkej Británii čokoládu (19 percent).
 

 

Prečítajte si aj

Back to top button