Motorizmus

Víťaz Volvo Drivers’ Fuel Challenge 2014 pre región CEE je z Estónska

Na Slovakia Ringu sa konalo finále súťaže The Drivers’ Fuel Challenge 2014 pre trh strednej a východnej Európy.

V poslednom kole regionálneho finále estónsky vodič – Aare Müil – preukázal svoje bezkonkurenčné zručnosti ako vodič s najnižšou spotrebou paliva a stal sa víťazom trhu strednej a východnej Európy súťaže Drivers’ Fuel Challenge 2014 a tiež víťazom hlavnej ceny – úplne nového  Volvo S60.
 
Aare Müil spolu s Jonasom Gudauskasom z Litvy a Miškom  Đokovićom zo Srbska, ktorí sa umiestnili na druhom a treťom mieste v tomto poradí, sa všetci traja súťažiaci ako Top 3 vodiči z trhu strednej a východnej Európy, zúčastňujú Celosvetového finále vo Švédsku, už 19. septembra.  
 
Súťaže, ktorú spoločnosť Volvo Trucks začalo v roku 2011 na globálnej úrovni, a od toho času je regiónom strednej a východnej Európy organizovaná každoročne, sa tohto roku zúčastnilo približne 3 200 profesionálnych vodičov nákladných vozidiel, ktorí sa zúčastnili rôznych kvalifikačných kôl v pätnástich krajinách trhu strednej a východnej Európy.
 
28. – 30. augusta, sa stretlo pätnásť národných majstrov v úspornej jazde, ktorí zastupovali svoju krajinu, na Slovensku, aby otestovali svoje zručnosti proti sebe vo finále strednej a východnej Európy. Záverečná fáza regionálnej súťaže sa konala 29. augusta na Slovakia Ringu, v Orechovej Potôni.
 
V piatok ráno bojovali všetci 15 finalisti a snažili sa dosiahnuť dokonalú rovnováhu medzi rýchlosťou, časom a spotrebou paliva v divokom prvom kole. Iba štyria jazdci, najlepší dvaja vodiči z každej súťažnej súpravy Volvo FH, boli kvalifikovaní do finálového kola, ktoré sa konalo v popoludňajších hodinách a boli to súťažiaci z Estónska, Litvy, Slovinska a Srbska. Ako dopoludňajšie tak popoludňajšie finálové kolá predstavovali výzvu na trati Slovakia Ringu – každé kolo malo jazdnú trasu  dlhú 11 844 m, ktorú mali zajazdiť s čo najnižšou spotrebou a do maximálnej jazdnej doby 16 minút a 30 sekúnd.
 
V piatok večer sa konala slávnostná večera, kde sa prezentovali konečné výsledky prvých štyroch vodičov – jeden z nich je víťazom súťaže Drivers’ Fuel Challenge 2014 trhu strednej a východnej Európy a tiež boli prezentovaní Top 3 vodiči, ktorí budú reprezentovať  trh strednej a východnej Európy na Celosvetovom finále.
 
“Pri kvalifikácii vo finále súťaže Drivers’ Fuel Challenge nášho trhu strednej a východnej Európy, ste jasne preukázali nielen svoje vynikajúce schopnosti ako vodiči kamiónov, ale aj svoj veľký záujem o úspornú jazdu, ktoré obe vedú v prospech prepravnej spoločnosti a tiež aj životného prostredia”, povedal Tom Jörning, generálny riaditeľ trhu strednej a východnej Európy spoločnosti Volvo Trucks, pri svojom prejave, ktorý adresoval všetkým 15 finalistom  pri vyhlásení výsledkov.
 
“Uisťujem vás, že bez ohľadu na pozíciu, na ktorej ste sa v dnešnom finále umiestnili, ste všetci víťazi a môžete byť hrdí na svoj doterajší úspech – ste vodiči s najnižšou spotrebou paliva – národní víťazi v úspornej jazde vo svojich krajinách”, dodal.
 
Víťaz súťaže, Aare Müil z Estónska, ktorý dosiahol najnižšiu celkovú spotrebu paliva 2,34 l v poslednom finálovom kole v piatok, vyhral nie len titul majstra trhu strednej a východnej Európy súťaže Drivers’ Fuel Challenge 2014, ale tiež úplne nové Volvo S60.
 
“Cítim sa šťastný a ohromený, že som vyhral v súťaži, keďže to bol jeden z mojich cieľov, ktorý som si stanovil, pretože pred dvoma rokmi som sa v regionálnom finále umiestnil na druhom mieste. Teraz viem prirovnať svoje pocity k výhre estónskych majstrovstiev v roku 1996”, povedal Aare Müil.
 
“Samozrejme, že som strávil nejaký čas prípravou na súťaž, chcel som prísť na to, čo ovplyvňuje spotrebu paliva. Úzko som spolupracoval s tímom Volvo Trucks v Estónsku, najmä s trénerom vodičov, aby som s ním prediskutoval túto tému o úspore paliva. Myslím si, že spoločnosť Volvo Trucks ukázala úplne novú úroveň ekonomiky a dôležitosť spolupráce medzi vodičom a nákladným vozidlom. To je jediný spôsob, ako dosiahnuť dobré výsledky v úspore paliva”, dodal. Jonas Gudauskas z Litvy a Miško Đoković zo Srbska sa umiestnili na druhom a treťom mieste v uvedenom poradí.
 
Po tejto udalosti na Slovensku budú čoskoro TOP 3 vodiči z trhu strednej a východnej Európy čeliť ešte väčšej výzve, pretože sa zúčastnia Celosvetového finále, ktoré sa bude konať už 19. septembra v Göteborgu vo Švédsku a tak budú mať šancu dosiahnuť ešte viac – zisk titulu Svetový víťaz v súťaži.
 
Fotky z tohto podujatia si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii tu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button