Motorizmus

Volkswagen predstavuje nový Touran

Volkswagen predstavuje nový Touran.

Kompletne novo koncipovaný kompaktný van bol predstavený zástupcom médií v Autostadte vo Wolfsburgu – neďaleko výrobného závodu obľúbeného rodinného vanu. Nový model poskytuje výrazne zväčšený, multivariabilný interiér, je celkovo zdokonalený a imponuje svojimi šiestimi novými úspornými motormi, ako aj širokou ponukou asistenčných systémov a systémov infotainmentu. Verejná premiéra nového modelu  Touran bude budúci týždeň na ženevskom autosalóne.
 
Prof. Dr. Martin Winterkorn, predseda predstavenstva Volkswagen AG, vysvetľuje: „Ako jeden z najúspešnejších rodinných automobilov na svete s celkovým počtom 1,9 milióna predaných kusov je  Touran neodškriepiteľne nemeckým číslom jedna medzi kompaktnými vanmi. Som presvedčený, že nová generácia na to nielen nadviaže ale vytvorí nové meradlá.“
 
Tretia generácia modelu Touran sa vyznačuje novým, športovým vzhľadom. Dosahuje sa energickým a precíznym dizajnom, ktorý nadväzuje na redukovanú štylistickú čistotu predchodcu a pritom nadobúda ľahkosť a športový charakter. Aj interiér bol kompletne prepracovaný. V kabíne je štandardne 5 samostatných sedadiel, na želanie 7 sedadiel v troch radoch.
 
Novo vyvinuté sklopné sedadlá Fold-Flat v druhom a treťom rade sú vybavené upevňovacími okami ISOFIX pre detské sedačky a indikáciou zapnutia bezpečnostných pásov. Batožinový priestor so základným objemom 743 litrov (pri päťsedadlovej verzii) a celkovo 47 odkladacích priestorov v kabíne robia z nového modelu Touran perfektného sprievodcu na každý deň. Čistý vzduch v kabíne zabezpečuje na želanie montovaná 3-zónová automatická klimatizácia   Pure Air, vybavená filtrom zachytávajúcim alergény.
 
Kompletne novo vyvinutý Touran je prvým vanom vyvinutým na báze modulárnej stavebnice komponentov s priečne uloženým motorom MQB (Modulare Querbaukasten). S tým sú spojené rozličné konštrukčné a koncepčné výhody ako nápadne dlhý rázvor, veľmi krátke
previsy karosérie a vďaka tomu vynikajúce využitie obstavaného priestoru.
 
 
Napriek zväčšeným vonkajším rozmerom a zvýšeným požiadavkám na bezpečnosť a komfort je hmotnosť oproti predchodcovi nižšia o 62 kg. V kombinácii so zlepšenou aerodynamikou  tým bolo možné dosiahnuť aj zníženie spotreby paliva. Tri benzínové motory TSI s výkonmi 81 kW (110 k), 110 kW (150 k) a 132 kW (180 k), ako aj tri turbodiesle TDI s výkonmi 81 kW (110 k), 110 kW (150 k) a 140 kW (190 k) sú až do 19 percent úspornejšie. Všetky motory sú štandardne vybavené systémom Štart-Stop a režimom rekuperácie.
 
V triede kompaktných vanov je príkladné aj široké spektrum nových asistenčných systémov a systémov infotainmentu. Okrem sériových multikolíznych bŕzd je v ponuke pre rodinný bestseller radarový tempomat ACC s funkciami Front Assist a City Brake, asistent pre jazdu v dopravnej zápche, proaktívny bezpečnostný systém, Side Assist s asistentom pre vyparkovanie a asistenčný systém pre manévrovanie s prívesom Trailer Assist.
 
Novinkou v ponuke vybavenia pre sú aj elektricky ovládané dvere batožinového priestoru, funkcia automatického otvárania dverí batožinového priestoru Easy Open (aktivovaná pohybom nohy), voľba jazdného profilu, ako aj výkonné reflektory zo svietiacich diód LED.
 
Pre nový Touran je k na výber celkovo päť rádiových a rádionavigačných systémov. Pre všetky systémy je k dispozícii tuner digitálneho rozhlasového vysielania DAB+. Pre tri špičkové systémy bude Volkswagen ako novinku ponúkať aplikáciu „App Connect“ a s ňou funkcie „Car Play“ (Apple), „Android Auto“ (Google) a „MirrorLinkTM“, umožňujúce zobrazovať a ovládať rozličné aplikácie na monitore systému infotainmentu.
 
Predovšetkým pre rodiny ponúka Touran ešte ďalší prvok vybavenia na želanie: elektronické zosilnenie hlasu. Pri tomto systéme sa hlas snímaný mikrofónmi v prednej časti kabíny zosilňuje a prenáša reproduktormi  v zadnej časti kabíny. Zvlášť športovo pôsobí Touran s kompletmi vybavenia R-Line od Volkswagen R. Komplet R-Line „Exterieur“ obsahuje okrem iného špeciálne nárazníky R-Line.
 
V interiéri komplet R-Line „Interieur“ dodáva dynamické akcenty napríklad špeciálnymi poťahovými látkami sedadiel. Predpredaj nového Volkswagen Touran v SR je plánovaný na august 2015.
 

Prečítajte si aj

Back to top button