Motorizmus

Nissan sa rozhodol, že bude vyrábať ďalší Qashqai a X-Trail v Británii

Japonská automobilka Nissan dnes potvrdila, že bude vyrábať nové modely SUV Qashqai a X-Trail SUV v britskom závode Sunderland. To je prvá nová investícia v britskom automobilovom priemysle od júnového referenda o brexite.

Referendum, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ, totiž vyvolalo pochybnosti v súvislosti s plánmi automobilky na rozšírenie výroby v britskom závode.
 
Generálny riaditeľ Nissanu Carlos Ghosn dnes oznámil, že získal od britskej vlády „podporu a záruky“, ktoré mu umožnili rozhodnúť o výrobe oboch nových modelov v Británii. V Sunderlande tak pribudnú pracovné miesta.
 
Ghosn podľa vlastných slov uvítal „záväzok premiérky Theresy Mayovej voči automobilovému priemyslu v Británii“.
 
Šéf Nissanu totiž v septembri vyvolal rozruch, keď vyhlásil, že zastaví nové investície, ak mu britská vláda nesľúbi kompenzácie za výdavky spojené s prípadným zavedením colných poplatkov po brexite.
 
Nissan sa musí už teraz rozhodnúť, kde postaví novú linku na výrobu Qashqaia SUV, ale pritom ešte nie sú známe podmienky vystúpenia Británie z Európskej únie. Ghosn novinárom na autosalóne v Paríži povedal, že nemôže čakať do skončenia rokovaní o brexite, preto bude žiadať od vlády v Londýne kompenzácie za zavedenie cla na export do Európy.
 
Hovorca úradu britskej premiérky zatiaľ BBC neposkytol žiadne podrobnosti o dohode Nissanu s vládou.
 
Podľa ministra pre podnikanie Grega Clarka fakt, že Nissan nielenže „prijal dlhodobý záväzok“ a bude vyrábať novú generáciu vozidiel Qashqai a X-Trail v Sunderlande, ale rozhodol sa tiež zmodernizovať továreň v Sunderlande, čo je dôkazom „sily tohto odvetvia“.

Prečítajte si aj

Back to top button