Cestná doprava

DAF predstavuje vozidlo radu CF s plne elektrickým pohonom

DAF predstavuje v spolupráci s VDL Groep nákladné vozidlo série CF s plne elektrickým pohonom.

Spoločnosť DAF Trucks uvedie v spolupráci so spoločnosťou VDL v tomto roku do prevádzky a odovzdá svojim významným zákazníkom prvú sériu nákladných vozidiel CF Electric. Vozidlá disponujú najmodernejšou technológiou VDL E-Power, ktorá neprodukuje žiadne emisie a je takmer bezhlučná. Vozidlá pre prevádzkové skúšky vyrobí spoločnosť DAF, kompletnú montáž elektrickej výzbroje potom prevedie VDL Groep. Projekt je ukážkou úzkej spolupráce oboch spoločností v oblasti elektrifikácie úžitkových vozidiel.
 
Technológia „Zákazník vždy na prvom mieste“
„Spoločnosť DAF kládla v celej svojej histórii dôraz na vývoj inovatívnych riešení napĺňajúcich meniace sa potreby našich zákazníkov. Aj v budúcnosti budeme našim zákazníkom poskytovať vhodné technológie, ktoré im pomôžu dosiahnuť ich ciele,“ uviedol Preston Feight, prezident spoločnosti DAF Trucks.
 
„DAF bol medzi prvými výrobcami, ktorí v Európe ponúkli hybridné elektrické nákladné vozidlo pre rozvozovú dopravu, a vo vývoji hybridných a elektrických pohonných ústrojenstiev aj naďalej pokračuje. S tým, ako mnohé veľké mestá uviedli svoj zámer vyžadovať nulové emisie a veľmi nízku hlučnosť, budeme pre svojich zákazníkov zaisťovať optimálne riešenie na splnenie týchto požiadaviek.“  
 
VDL Groep: Líder v oblasti elektrifikácie úžitkových vozidiel Na účely projektu CF Electric nadviazala spoločnosť DAF partnerstvo s firmou VDL Groep, ktorá tiež sídli v holandskom Eindhovene. VDL je technologický líder s rozsiahlymi skúsenosťami v oblasti elektrifikácie úžitkových vozidiel, najmä autobusov mestskej hromadnej dopravy.
 
„VDL je známa ako firma s vedúcim postavením v oblasti plne elektrických autobusov hromadnej dopravy. Niekoľko stoviek týchto autobusov už dodala prevádzkovateľom hromadnej dopravy po celej Európe,“ povedal Willem van der Leegte, prezident VDL Groep. „Partnerská spolupráca so spoločnosťou DAF na projekte elektrického nákladného vozidla je pre nás veľmi zaujímavá a pre obe spoločnosti z Eindhovenu predstavuje obrovskú príležitosť vydobyť si vedúce postavenie vo svete elektrických úžitkových vozidiel.“  
 
Jazda s nulovými emisiami v mestskom rozvoze CF Electric je ťahač s usporiadaním 4×2, určený najmä pre rozvoz tovaru o celkovej hmotnosti až 40 ton v mestských oblastiach, kde sú štandardom jedno- či dvojnápravové návesy. Ťahač vychádza z typu DAF CF – oceneného titulom International Truck of the Year 2018 – a pre svoju plne elektrifikovanú prevádzku využíva vyspelú technológiu E-Power spoločnosti VDL.
 
Ťažiskom jeho inteligentnej pohonnej sústavy je elektromotor s výkonom 210 kW, napájaný sústavou lithiumiontových akumulátorov o celkovej kapacite 170 kWh. Dojazd vozidla CF Electric je približne 100 kilometrov, čo pre rozvážku veľkoobjemových nákladov úplne postačuje. Akumulátory možno rýchlo dobiť za 30 minút, plné nabitie je potom možné len za 1,5 hodiny.
 

Prečítajte si aj

Back to top button