Cestná doprava

Žilinský kraj zaplatí zľavy vodičom a ich rodinám

Predseda žilinskej krajskej samosprávy v pondelok podpísal dodatok, ktorý zamestnancom SAD Žilina a Liorbus Liptovský Mikuláš garantuje zvýhodnené cestovné na tento rok.

Avizovaný celoslovenský štrajk zamestnancov autobusových dopravných podnikov by tak Žilinský kraj obišiel. Zamestnancom dopravných spoločností SAD Žilina a Liorbus Liptovský Mikuláš ako aj ich rodinám zaplatí cestovné zľavy žilinská krajská samospráva. Predseda samosprávy Juraj Blanár v pondelok podpísal dodatok, ktorý garantuje zvýhodnené cestovné do konca tohto roka. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda Odborového zväzu KOVO Emil Machyna, pri avizovanom celoslovenskom ostrom štrajku zamestnancov autobusových dopravných podnikov by na vyriešené regióny brali ohľad, no v ostatných častiach Slovenska sú aj naďalej pripravení štrajkovať. Okrem Žilinského kraja podľa Machynu uvažuje o podobnom kroku aj Banskobystrický kraj, ostrý štrajk sa odborári chystajú vyhlásiť v utorok.

„Podpis dodatku žilinskej krajskej samosprávy bol podporený aj ochotou dopravcov zmeniť systém registrovania využívania týchto zliav. Čiže dnes môžeme povedať, že sa dostávame do kvalitatívne vyššej úrovne prehľadu o finančných nákladoch, ktoré vznikajú s poskytovaním tejto zľavy. Podklady nám budú slúžiť nato, aby sme mohli adresne poskytovať zľavy tým skupinám obyvateľov, ktoré to najviac potrebujú. Dnes ročne môžeme len odhadovať doterajšie náklady od 700 tisíc do milióna eur, čo sa nedalo z technického hľadiska kvantifikovať a preto to bolo pre našu samosprávu neprijateľné. Táto nová forma využívania zliav tento problém odstraňuje,“ uviedol predseda žilinskej krajskej samosprávy Juraj Blanár. Zmena nastane vo forme, akou sa zvýhodnené cestovné uplatňuje. Doposiaľ platné tzv. režijky prestanú platiť k 30. júnu a od 1. júla budú môcť zamestnanci a ich rodinní príslušníci lacnejšie cestovať iba na elektronické karty.

Dôvodom avizovaného celoslovenského ostrého štrajku je nepodpísanie dodatku v kolektívnej zmluve, ktorý by zamestnancom v autobusovej doprave a ich rodinným príslušníkom zaručil zľavy na cestovnom tzv. režijky. „Je to vážna vec pre zamestnancov, lebo už to platí viac ako 60 rokov a je to určitá stavovská hrdosť, ktorú majú. Je to aj určitá kompenzácia ich nákladov, lebo tie platy ľudí, ktorí sedia za volantom, sú malé,“ povedal Emil Machyna, predseda Odborového zväzu Kovo, ktorý štrajk pripravuje.


Prečítajte si aj

Back to top button