Cestná doprava

Odborári a dopravcovia podpísali dodatok kolektívnej zmluvy

Predseda Odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna a prezident Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) George Trabelssie dnes v Žiline podpísali dodatok ku kolektívnej zmluve vyššieho stupňa.

Tento dodatok garantuje zamestnancom v autobusovej doprave zachovanie zliav podľa dohody s vyššími územnými celkami (VÚC). Po podpise dohody to skonštatoval predseda OZ KOVO Emil Machyna. Predseda OZ KOVO zdôraznil, že dodatok platí do konca roka. „V októbri by sa to malo prehodnotiť a zvážime, ako pôjdeme ďalej. Ak zľavy budú, tak budeme rokovať len o mzdách, o nejakom percente inflácie a ďalšom náraste. Ak nie, tak budeme tlačiť na mzdy, aby sa kompenzovali zľavy. Som presvedčený, že zľavy sú pre VÚC výhodnejšie, stoja menej financií ako keď budú rásť mzdy,“ povedal Machyna. Podľa prezidenta ZAD vytvoril podpis dodatku pre VÚC a dopravcov polročný priestor na rozhodnutie, akým systémom budú poskytovať zľavy na budúci rok. „Zľavy zamestnancom nie je možné dať bez súhlasu VÚC. Neexistuje na to legislatívny rámec. Môže sa zvýšiť mzda šoférovi a nedostane zľavu, alebo dostane zľavu, s ktorou musí súhlasiť kraj,“ uviedol Trabelssie. Dodal, že dopravcovia nepotrebujú súhlas VÚC pri zľavách pre zamestnancov na diaľkové linky.
Trabelssie pripomenul, že na podmienkach uplatnenia zliav sa autobusoví dopravcovia a odbory postupne dohodli so všetkými VÚC, čím hrozba ostrého štrajku zanikla. „Sú tam mierne odchýlky zhruba na 5 centov. V budúcom roku môže nastať situácia, že budú odchýlky iné. Zo strany zväzu dávame apel a prosbu, ak máme zostať pri systéme zliav, aby tieto zľavy boli jednotné na celom Slovensku,“ uzatvoril prezident ZAD. Ostrý štrajk v autobusovej doprave pôvodne ohlásil OZ KOVO 25. mája v Žiline na 2. júna 2010. Zo 7336 zamestnancov, na ktorých sa priamo vzťahuje kolektívna zmluva, podporili štrajk podpisom viac ako dve tretiny ľudí.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button