Cestná doprava

Práce na moste v Malackách by mali byť ukončené v stanovenom termíne

Na druhom kontrolnom dni k stavu mostného nadjazdu diaľničného privádzača v Malackách informovali najvyšší predstavitelia krajskej a mestskej samosprávy o rozsahu škôd.

Takisto načrtli ďalší postup rekonštrukčných prác. Po otvorení vrchnej časti vozovky sa potvrdili predpokladané poškodenia mosta a neobjavili sa žiadne iné skryté poruchy. To dáva záruky, že objem stavebných prác neprekročí odhadovaný finančný limit a dodrží sa aj termín kolaudácie k 31. októbru. Most je v rekonštrukcii od 21. júla. Pre okresné mesto Malacky na Záhorí sa tým začal akútny problém v náhradnom riešení premávky, ktorý by mal kulminovať najmä začiatkom septembra po otvorení nového školského roka. Vďaka dobrej informovanosti vodičov a práci polície nie sú Malacky dosiaľ zahltené nadmernými dopravnými zápchami a mestu sa dosiaľ vyhýbajú aj vážnejšie kolízne incidenty v tomto úseku. Ako uviedol na dnešnom kontrolnom dni predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, „dnes bola dokončená diagnostika, čo je na moste poškodené. Presne vieme, čo treba vymeniť, aké práce spraviť. Verím, že sa nám podarí práce dokončiť v stanovenom termíne, podľa predpokladaného rozpočtu. Napriek kríze župa vyčlenila na opravu mosta 600.000 eur z rozpočtu kraja,“ povedal Frešo.
BSK ako správca komunikácie začal s rekonštrukciou tejto dôležitej dopravnej tepny preto, lebo na moste vznikla havarijná situácia ešte vo februári 2009. Vtedy sa na vozovke vytvorila trhlina s priemerom asi 30 centimetrov. Poškodila sa 30 rokov stará izolácia, čím sa prejazd ponad železničnú trať stal vysoko nebezpečným. Malačania i početní vodiči prechádzajúci mestom musia tri mesiace využívať obchádzkové trasy. „Teší ma, že neprekročíme rozpočet, nebudú žiadne práce navyše, ktoré by zhoršili finančnú situáciu. Pre obyvateľov Malaciek, ako aj všetkých vodičov, ktorí cez Malacky tranzitujú, je úplná uzávierka nadjazdu poriadnou skúškou nervov a trpezlivosti, keďže ide o veľmi frekventovanú dopravnú komunikáciu. Dopravné značenie je postačujúce a zatiaľ dáke vážnejšie dopravné zápachy neevidujeme. Otázne je, aká situácia nastane po prázdninách. Ide o mimoriadne vyťažené centrum mesta, a preto veľmi dúfam, že sa počas rekonštrukcie nestane žiadny vážnejší úraz,“ uviedol starosta Malaciek Jozef Ondrejka.
Obchádzkové trasy sú označené zábranami a známymi žlto-čiernymi šípkami ukazujúcimi smer jazdy. Hlavná obchádzková trať vedie cez priemyselný park a časť Vampíl. S vážnym dopravným obmedzením musia počítať najmä vodiči nákladných áut. Do centra mesta je povolený vjazd len tým nákladným vozidlám, ktoré zásobujú prevádzky alebo smerujú so svojím nákladom do firmy so sídlom v meste. Nákladiaky, ktoré cez Malacky len prechádzajú, si svoju cestu cez centrum skracovať nebudú môcť a vyznačenú obchádzkovú trasu musia dodržať.

Prečítajte si aj

Back to top button