Cestná doprava

Sklápače Schmitz Cargobull ešte ľahšie

Sklápacie prívesy pre stavebný priemysel sú výraznejšie zaťažované na krátke vzdialenosti. Preto musia byť stavebné sklápače veľmi robustné, pevné a odolné.

Vývoj najväčšieho nemeckého výrobcu Schmitz Cargobull sa zameriava na nízke prevádzkové náklady a ziskovosť. Popri vysokej kvalite spracovania, technických riešení a povrchovej úpravy sa vo výrobe sklápačov orientuje na zníženie vlastnej hmotnosti tak, aby bol pomer k prevážanému nákladu čo najlepší.

Sklápací príves S. KI STEEL X-LIGHT s oblým oceľovým telom s objemom 24 m3 má teraz čistú hmotnosť pod 5 ton – váži 4920 kg. Navrhnutý je pre krátke vzdialenosti a častú nakládku a vykládku sypkých materiálov. Sklápací príves S. KI ALU X-LIGHT s hliníkovým spevneným telom má iba 4460 kg. Určený je pre dlhé vzdialenosti s nižším počtom nakladania a vyklápania a vhodný je najmä pre jemnozrnný sypký tovar.

Pri zachovaní týchto vlastností a znižovaní vlastnej hmotnosti sa prejaví kompetentnosť výrobcu. Hliník je drahší ako oceľ a je menej odolný voči opotrebeniu, ktoré vyplýva z častého vyklápania. Výraznejšie sú aj náklady na opravy než pri prevádzkovaní oceľových sklápačov. S cieľom minimalizovať náklady životného cyklu sklápača, Schmitz Cargobull vyvinul odľahčený návesový sklápač s oceľovým telom. Novo navrhnuté zaoblené telo má nižšiu hmotnosť a spolu s novo vyvinutým ľahkým oceľovým šasi, má vynikajúcu vlastnú hmotnosť len 4920 kg. Napriek svojej nízkej hmotnosti vozidla je veľmi robustný, vyžaduje menej údržby a udrží svoju hodnotu dlhšie než hliníková alternatíva.

  

Návesový sklápač S. KI ALU X-LIGHT využíva dômyselne modulárny systém, spĺňa požiadavky mnohých zákazníkov – pri vlastnej nízkej hmotnosti odviesť čo najväčší objem nákladu pri zaručení vysokej stability a odolnosti. Všetky podvozky sú potiahnuté vysokoodolným náterom na ochranu proti kameňom, opotrebovaniu a poveternostným vplyvom. Vysoká hustota dodáva pigmentu farby extrémne dlhú životnosť. Vozidlá sú vybavené novým návesovým systémom EBS, ktorý dokáže zobraziť opotrebenia brzdového obloženia na palube vodiča, zaťaženie náprav s funkciou varovania pre vodiča v prípade preťaženia.

Zvuková výstraha slúži na varovanie vodiča pred prevrátením prívesu v nebezpečnom uhle členitého terénu. Schmitz Cargobull ponúka aj sklápacie nadstavby M. KI na všetky úžitkové vozidlá v dĺžkach 4500 mm, 5000 mm, 5500 mm alebo 5800 mm.
 


Prečítajte si aj

Back to top button